Şirketleşme gecikiyor

27.11.2001 - 09:36 | Son Güncelleme :


IMF`ye 2001 sonuna kadar `yeniden yapılandırma ve şirketleşme planı`nın çıkarılacağı taahhüt edilen Türk Telekom`da, henüz danışman firma Arthur Andersen`le sözleşme aşamasına bile gelinemedi. Bu gecikme nedeniyle, yeniden yapılanma ve şirketleşmenin öngörüldüğü gibi yılsonuna yetiştirilemeyeceği anlaşıldı.

IMF`ye 31 Temmuz`da sunulan niyet mektubunda, Dünya Bankası`nca kabul görecek ve Telekom`un özelleştirmeye hazırlanması sürecinde faaliyetlerini iyileştirecek bir `şirketleşme planının` 2001`in sonuna kadar oluşturulacağı taahhüdünde bulunulmuştu. Aynı mektupta bu amaç doğrultusunda bir danışman firmanın seçiminin de ekim sonuna kadar yapılacağı belirtilmişti.
Telekom, IMF`ye verilen taahhütler doğrultusunda çıkılan uluslararası ihale sonunda, öngörülen sürenin dolacağı 31 Ekim günü 3 milyon 903 bin dolar karşılığında Arthur Andersen ile danışman firma olarak çalışmaya karar verdi.
Fakat, yaklaşık bir ay geçmesine karşın firma ile sözleşme bile imzalanamaması, `yapısal kriter` olarak gösterilen çalışmanın, yılsonuna kadar tamamlanmasını olanaksızlaştırdı.

Şubat sonundan önce bitmeyecek
Arthur Andersen`den edinilen bilgilere göre, sözleşme kısa süre sonra imzalanacak. Bunun ardından Arthur Andersen, `stratejik planlama, yurtiçi ve dışı piyasaların analizi` gibi bazı kritik konuları da içeren 10 haftalık bir çalışma yapacak. Bu kapsamda çalışmanın en erken şubat sonunda tamamlanabileceğine işaret ediliyor. Ancak Ulaştırma Bakanı Oktay Vural`ın, söz konusu çalışmanın 9 aylık bir süreyi kapsayacağı yönündeki sözleri de kafaları karıştırdı.

`Optimal` personel sayısı da saptanacak
Telekom`un `2000 - 2001 Faaliyet Raporu`na göre, Kurum`da 475`i kadrolu, 25 bin 851`i sözleşmeli, 46 bin 86`sı iş mevzuatı kapsamında olmak üzere toplam 74 bin 412 kişi çalışıyor.

Telekom`dan edinilen bilgiye göre, Arthur Andersen`in yapacağı çalışmanın en kritik konu başlıklarından birini de Kurum`un en verimli çalışacağı `optimal personel sayısının` saptanması oluşturacak.

Danışman firmanın raporu ışığında, hükümetin uygulayacağı tasarruf önlemleri de dikkate alınarak, personelle ilgili özellikle emekliliğe sevk edilecekler hakkında bazı uygulamaların gündeme gelebileceği kaydediliyor.

Arthur Andersen`in, abone kayıtlarına başlayan ve 15 Aralık`ta ticari olarak faaliyete geçecek olan Telekom`un GSM operatörü Aycell`in de şirketleşme planını çıkaracağı kaydedildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi