Şirketlere Vergi Cezası Yolda

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Barbaros Holding’e bağlı paravan şirketler aracılığıyla hayali ihracat yapan şirketlere vergi cezası ile ilgili raporlar hazırlanıyor.


Hesap Uzmanları Kurulu`nun hazırladığı Aslıtürk raporunda, adlarına naylon fatura ile hayali ihracat yapılan 200`e yakın şirkete vergi cezası geliyor. Aslıtürk`ün şirketleri hakkında tamamlanan araştırmadan sonra, bu ihracatlardan yararlanarak, KDV iadesi alan şirketler hakkında hazırlanan vergi inceleme raporları aralık ayı içinde vergi dairelerine gönderilecek. Raporlarda hayali ihracatla suçlanan firmalar aleyhine vergi açısından ihtiyati haciz uygulamasına gidildiği öğrenildi. İlgili şirketler şirketler hakkında, 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Kanunu çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılıyor.


İHTİYATİ HACİZ GELECEK;

Raporlarda yer alan suçlamalar henüz mahkeme kararıyla kesinleşmediği için, Maliye tarafından kamu alacağının güvenceye alınması bakımından ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz uygulaması gerçekleştiriliyor. Vergi cezası alması öngörülen şirketler arasında, Albaraka, Kuvezyt Türk, A.F.K, Cavit Çağlar, Hayyam Garipoğlu, Emin Cankurtaran, Murat Demirel, Faruk süren, Simtel Grubu, Bursa`daki Bisaş grubu ile Cam pazarlama`nın da olduğu kaydediliyor.


HAYALİ İHRACATTAN ŞİRKETLER HABERDARDI;

Orhan Aslıtürk`ün organize ettiği hayali ihracatlar karşılığında devletten KDV iadesi alan, bedelsiz ithalat ile Türkiye`ye gümrüksüz mal sokup piyasada satan ve sonra bunu yine hayali ihracatla kapatan ve düşük faili ihracat kredisi kullanan şirketlerin sahipleri tüm olan bitenlerden haberdardı. Bize hem vekaletname verdiler, hem de bankalara yazdıkları talimatla işlerini görmemezi sağladılar.
Bunları söyleyen Aslıtürk`ün naylon fatura ve hayali ihracat işlerinin başında bulunan ve isminin yazılmamasını istemeyenlerden biri. Nitekim Kuveyt Türk, Albaraka Türk ve Farük Süren, yaptıkları açıklamada Aslıtürk`ün ortağı Muhammet Ciğer`e vekalaletname verdiklerini ancak hayali ihracatlardan haberdar olmadıklarını belirtti. Oysa Hesap Uzmanları`nın elindeki belgeler, Süren`in ana faaliyet konusu makine satışı olan Makina Takım ve Makina Pazarlama adlı şirketlerinin, naylon fatura ile tişört ve gömlek gibi tekstil ürünleri ihraç edilmiş gibi gösterildiğini belgeleri ile ortaya koyuyor.


PLASTAŞ`TA YAPMIŞ;

Uzmanlar Süren`in açıklamasında olduğu gibi konunun, 1995 yılından kalma bir KVD sorunu olmadığını, 1995, 1996, 1977 ve 1998 yıllarında sürekli hayali ihracat gerçekleştirildiğini belirledi. Ayrıca Süren`e ait olan ve plastik üretimi yapan Plastaş adlı şirketin de 6.4 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı belgelendi. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi