Sirketlerden Her 3 Ayda Bir Temettu.

12.02.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yeni SermayePiyasasi Kanunu taslagina gore, halka acik sirketler avas niteliginde 3 ayda bir temettu odeyebilecek. Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) Baskan Yardimcisi Nazli Arikel ve Hukuk Diresi Baskani Hulya Kemahli, SPK`da duzenlenen bir toplantiyla yasa taslagi hakkinda bilgi verdi. Cuma gunu Bakanlar Kurulu`na sunulmak uzere ilgili bakana gonderilecek olan taslak su ogeleri iceriyor.
3 ayda bir temettu. Halka acik sirketler avans niteliginde 3 ayda bir temettu dagitabilecek. Daha once 100 olan asgari ortak sayisi da 250`ye yukseltiliyor. Azinlik ortaklara taninan haklarin kullanimi konusunda, odenmis sermayenin en az yuzde 5`ini temsil eden pay sahipligi esas alinacak.
Kaydi sistem: sermaye piyasasi araclarinin fiziken basimini ortadan kaldiracak kaydi sisteme gecis icin 1999 sonuna kadar sure tanindi.
Suclar ve cezalar: Kurul duzenlemelerine aykirilik tespit edilmesi durumunda 1 milar liradan 25 milar liraya kadar idari para cezasi verilebilecek. Karsiliksiz repo ve sermaye piyasalarina ozgu emniyeti suistimal hali cezai sorumluluk kapsamina alindi.
vadeli islemler borsalari. Her turlu turev araclarla iliskin duzenleme yetkisi SPK`ya tanindi. Borsalari kurmaya ilgili bakanlik yetkili kilindi.
Kurul karar organi: SPK Baskan ve uyelerinin gorev suresi 3 yildan 6 yila cikartilacak, kurul uyelerinin yarisi 3 yilda bir yenileyecek. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi