Sigarada Koç-Sabancı rekabeti

25.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye sigara pazarında rekabet kızışıyor. Sabancı`dan sonra Koç Topluluğu da British American Tobacco ile piyasaya girmek için görüşmeler yapıyor.

Türkiye`deki sigara pazarına Philip Morris ile birlikte giren Sabancı Grubu`ndan sonra Koç Topluluğu da, sigara üretimi ve satışı işine girmeye hazırlanıyor.

Koç Holding`den Borsa`ya gönderilen açıklamada, holding iştiraklerinden tüketim malları dağıtım ve pazarlaması yapan Düzey Tüketim Malları Sanayi ve Pazarlama Ticaret AŞ ile British American Tobacco arasında, Türkiye`de sigara üretimi ve üretilecek sigaraların pazarlama ve dağıtımı konularında görüşmeler yapıldığı bildirildi.

Philsa, 1991 yılında Philip Morris`in Marlboro, Parliament, L&M ve Chesterfield sigara markalarının Türkiye`de üretimini yapmak üzere Philip Morris`in yüzde 75 ve Sabancı Holding`in yüzde 25 ortaklığıyla kurulmuştu.

İzmir Torbalı`daki fabrikaya, 1992 yılı sonunda faaliyete geçtiği tarihten bu yana yapılan yatırımların toplamı 200 milyon ABD Doları`nı aştı. Philsa, 1999 yılında Chesterfield King Size Box ve Chesterfield Lights King Size Box`ı, daha önce ürettiği Marlboro, Parliament ve L&M ailelerine ek olarak piyasaya sunmuştu.

Koç Topluluğu`nun British American Tobacco ile yaptığı görüşmeler anlaşmayla sonuçlandığı takdirde, Koç, en büyük rakibi Sabancı`dan sonra sigara işine girmiş olacak.

Öte yandan American Reynolds firmasını satın alan Japon Tobacco da, Türkiye pazarında yer almak için yerli firmalarla ortaklık görüşmeleri yaptığı belirtiliyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi