Sigara Kaçakçılığı Yeniden Hortladı

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


400 bin liraya mal edilen Marlboro 1 milyon; 150 liraya malolan Tekel 2000, 650 bin liraya satılıyor.


Sigaralar Yunanistan`dan kaçak sokuluyor. 12 Eylül öncesi Türkiye`de sık sık görülen sigara kaçakçılığı yeniden hortladı. Türkiye`de satılan yerli ve yabancı sigaralar üzerindeki büyük vergi yükü sigara kaçakçılarını yeniden bu yola sevketti.Kaçakçı şebekelerinin Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerdeki fabrikalarda fason üretim ile hem Tekel 2000 hem de yabancı marka sigara imal ettirip, bunları özellikle Mersin civarından kaçak olarak yurda soktukları belirlendi. Kaçakçılıkta Mersin`in özellikle seçildiği ve burada bulunan serbest bölgeden ve bu bölgedeki şirketlerden yararlanıldığı bildirildi. Yurt dışında 150 bin liraya mal edilen bir paket Tekel 2000 sigarası, yurt içinde 650 bin liraya, 400 bin liraya mal edilen Marlboro ve diğer yabancı sigaralar da bir milyon liradan satılıyor.


Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Hakkı Teke, son zamanlarda sigara kaçakçılığının önemli oranda arttığını ve bu yılın Mart ayından Ekim ayı sonuna kadar, muhafaza ekipleri tarafından 4 milyon paket civarında kaçak sigara ele geçirildiğini bildirdi. Bu sigaraların parasal değerinin bir trilyon 974 milyar lira olduğunu da açıklayan Genel Müdür Hakkı Teke şunları söyledi:


Türkiye`de satılan sigarada vergi yükü var. Sigara maliyetinin üzerine vergi konulunca satış rakkamı da yükseliyor. Bu durum, kaçakçıların sigara konusunda yeniden faaliyete geçmelerine neden oldu. Yunanistan, Bulgaristan gibi komşu ülkelerde fason olarak üretilen sigaralar kaçak yollarla ülkemize sokuluyor. Tomruk yüklü diye gelen TIR`ların gizli bölmelerinde ya da tomruk balyalarının, kereste paletlerinin içinde kaçak sigara ele geçiriyoruz. Kargo yoluyla bile sigara kaçakçılığı yapılıyor. Fason üretim ile bir paket Tekel 2000 150 bin liraya imal ettirilip Türkiye`ye sokuluyor ve 650 bin liraya satılıyor. Yabancı sigaralarda da durum aynı. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi