Sezer`den D-8`e demokrasi mesajı

26.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Kahire`deki D - 8 zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, az gelişmiş ülkelerin eğitim ve demokrasiye önem vererek temel sorunları daha kolay çözebileceğini söyledi.

Mısır`ın başkenti Kahire`de dün düzenlenen Gelişmekte Olan Ülkeler Ekonomik İşbirliği Grubu`nun (D - 8) zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, az gelişmiş ülkelerin sorunlarının çözümünde eğitimin ve katılımcı demokrasinin önemine işaret etti.

Sezer konuşmasında, varolan ekonomik ve toplumsal sorunlarının ağırlığına karşın, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerin, bilgi çağının da gereği olarak, eğitime, yönetsel reformlara, kamunun ve ekonominin yönetiminde şeffaflığa ve katılımcı demokrasiye önem vermeleri, yoksullukla savaşımda temel sorunların giderilmesini sağlayabilecektir dedi.

Küreselleşmenin sorunlarına vurgu
Küreselleşmenin az gelişmiş ülkeler için getirdiği sorunlara da değinen Cumhurbaşkanı konuşmasında, küresel ekonomik koşulların, gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya bulundukları ekonomik sorunlara daha ciddi biçimde ve yeni yöntemlerle eğilmeleri gereğini ortaya koyduğunu söyledi.

Sezer, küresel ekonomide ortaya çıkan olumsuzluklar, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri, gelişmiş ülkelerden çok daha fazla etkilemektedir diye konuştu.
Güneydoğu Asya`da 1997 yılında başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan mali bunalımın etkilerinden yeni kurtulabilen dünya ekonomisinin, bu kez, uluslararası sistemin büyük üyelerinin ekonomilerinde görülen yavaşlama belirtileri ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların yarattığı olumsuzluklarla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Sezer konuşmasına şöyle devam etti: Küreselleşme sürecinde, kuşkusuz gelişmiş ülkeler de kimi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Ancak, gelişmiş ülkelerin, bu tür sorunların üstesinden gelebilme yönünden daha donanımlı oldukları da bir gerçektir. Gelişmiş ülkelerin, uluslararası toplumun yardımına gereksinme duyan öteki üyelerine destek olmaları beklenmektedir. Bu destek, daha fazla teknik işbirliği, daha fazla yatırım ve dış borç yükünün hafifletilmesi gibi öğeleri içermelidir.

Günümüzde yoksulluk, temel küresel sorunlardan biri durumuna gelmiştir. Ülkelerin kendi içinde ve ülkeler arasında gelir dağılımı dengesizliği büyük oranda artmıştır. D - 8 işbirliğinin ekonomik ve ticari boyutları geliştirilerek, yoksullukla savaşım alanında önemli adımlar atılabilir.
 

Hisse Başarıyla eklendi