Seramikçiye doğalgaz darbesi

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Seramik sektörünün hükümet ve Botaş`a tepkileri büyüyor. Botaş`ın seramik üreticilerinin kullandığı doğalgaza son iki ayda yaptığı yüzde 30`luk zammın, fabrikaların kapanmasına neden olacağı bildirildi. Üretim giderlerinin yüzde 35`ini enerji harcamalarının oluşturduğunu belirten seramik fabrikalarının temsilcileri, İstanbul`da yaptıkları toplantıda, zamların sürmesi halinde yılbaşından sonra çok sayıda firmanın üretimini durduracağını belirttiler. Kale Grubu`nun üretimi 1 ay süreyle durdurmasının ardından, zam nedeniyle zor duruma düşen Kütahya Seramik ve Sögüt seramik firmaları da üretimlerini durdurma kararı aldılar. Diğer firmalar da yılbaşından sonra fabrikalarını kapatma kararı alma aşamasındalar.

Botaş`ın zamları; Eskişehir, Kütahya, Bozüyük, Söğüt ve Çanakkale`de bulunan Kale Grubu, Eczacıbaşı Holding, Toprak Holding, Söğüt Seramik, Yurtbay ve Anatolia Seramik gibi yüksek kapasiteli firmaları etkiliyor.

Botaş, ilk 11 ayda seramik endüstrisinde kullanılan doğalgaza yüzde 58, diğer sanayi dallarının kullandığı doğalgaza yüzde 28 zam yaptı. Botaş, seramik endüstrisine 1 Kasım`da yüzde 21, 1 Aralık`ta yüzde 9 zam yaparken, diğer sanayi dallarına yüzde 2 zam uygulandı.

Seramikçiler öfkeli

Seramik firmaları yetkilileri, gelişmeleri dünya`ya değerlendirirken, diğer sanayi dallarında kullanılan doğalgaza son iki ayda yüzde 2 zam yapılırken, seramik fabrikalarına yüzde 30 zam yapılmasının kötü niyet göstergesi olduğunu öne sürdüler. Üretimde doğalgaz kullanan fabrikalarla, LPG kullanan fabrikalar arasında enerji maliyetlerinin dengelenmesi için doğalgaza zam yapılıdğını anlatan yetkililer, Doğalgaz ve LPG araısndaki fiyat farkı nedeniyle haksız rekabet olduğu öne sürülüyor. Ege Bölgesi`nde doğalgaz yok. Ancak bu bizim sorunumuz değil. 2002 yılında Ege`de de doğalgaz kullanılmaya başlanacak dediler. Yetkililer, dünya petrol fiyatlarındaki yükselme nedeniyle LPG`ye de her ay yüzde 3.5-4.5 arasında zam yapıldığını kaydederek, doğalgaz zammının çözüm olmadığını dile getirdiler. Doğalgaza zam kararının, üretiminde LPG kullanan Ege Bölgesi`ndeki firmaların bolisiyle alındığını söyleyen yetkililer, sorunun, doğalgazın sanayiciye dünya fiyatlarından satılması ve sanayide kullanılan LPG`nin sübvanse edilmesiyle çözüleceğini bildirdiler.

Fiyat artışları nedeniyle üretim bantlarını kademeli olarak kapatmayı ya da fabrikalarını tatil etmeyi düşündüklerini belirten yetkililer, seramik sektöründe enerji maliyetinin yüzde 35 olduğunu hatırlatarak, fiyat artışına karşın daha önce yaptıkları ihracat anlaşmaları nedeniyle üretime devaem ettikleri için güç durumda kaldıklarını kaydettiler. Dış pazarlardaki rekabet şanslarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını vurgulayan yetkililer, son zamlarla dış pazarda metrekaresi 3 dolardan satılan seramikteki enerji maliyetinin 1 dolara yükseldiğini dile getirdiler. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi