Seramik ihracatında yeni hedef Afrika

26.11.2013 - 15:03 | Son Güncelleme :

Türk seramik sektörü, yeni pazar arayışına girdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/seramik.jpg
Türk seramik sektörü, Türkiye`nin 2023 vizyonu kapsamında hedeflediği 3,5 milyar dolar ihracata ulaşmak için yeni pazar arayışına girdi.

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF), yeni hedef pazar olarak Sahra Altı Afrika ülkelerini mercek altına aldı.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAlB) Genel Sekreterliği`nde önceki gün düzenlenen Sahra Altı Afrika Ülkeleri Seminerinde, söz konusu pazarlara ilişkin yol haritasını belirlemek amacıyla bölgenin seramik sektöründe mevcut durumu ile genel ekonomik görünüm ve bankacılık sektörü değerlendirildi. Sahra Altı Afrika`daki fırsatların ele alındığı seminerde konuşan Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet T. Yamaner, son global krizden sonra gittikçe daralan gelişmiş ülke pazarlarına alternatif olarak yeni pazarlara açılmak gerektiğini söyledi. Yamaner, Kriz sonrası en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği`ne olan ihracatta, Polonya gibi ülkeler bizi zorlamaya başladı. Türk ihracat ürünleri karayolu ile bir haftada Almanya`ya ulaşırken, Polonya 5-6 saatte aynı pazara teslimat yapıyor. Katma değeri yüksek bir sektör olan seramikte ürün kalitesi ve pazarlama tecrübesi ile yeni pazarlardaki fırsatları değerlendirmemiz ve ihracatta doğabilecek olası riskleri ortadan kaldırmamız gerekiyor diye konuştu.

Sahra Altı Afrika ülkeleri incelendi

Türkiye`nin Kuzey Afrika`ya olan ihracatının, gerek bölge ülkelerinin Avrupa Birliği ile olan ikili anlaşmaları gerekse Arap Baharı sonrası durma noktasına geldiğini belirten Yamaner, bu noktada Sahra Altı Afrika ülkelerinin önem kazandığına dikkat çekti. Yamaner, Seminer ile Sahra Altı Afrika bölgesinde seramik sektörü için ne tür fırsatları olduğunu görecek ve ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz diye konuştu. OAlB Genel Sekreteri Özkan Aydın ise Sahra Altı Afrika Semineri`nin seramik sektörünün yeni pazarlar bulmaya önemli katkı sağlayacağına dikkat çekti. Seminerde Ekonomi Bakanlığı, Eximbank ve Türkiye Ekonomi Bankası yetkilileri tarafından yapılan ülke sunumları ile aralarında Kenya, Etiyopya, Angola, Nijerya ve Tanzanya`nın olduğu çok sayıda Sahra Altı Afrika ülkesinde mevcut pazar yapısı, genel ekonomik görünüm ve finans sektörü ele alındı.
 

Hisse Başarıyla eklendi