Şartla salıverme yasasının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Yasanın Tümü Üzerindeki Görüşmeler Tamamlandı, Maddelerine Geçilmesi Kabul Edildi -Fp`İ Kamalak: Cumhurbaşkanı Veto Edemeyecek Ama İki Yüksek Kurum Arasındaki Çatışma Gözler Önüne Serilecek -Dyp`li İyimaya: Bu, Piyangolu Af Kanunudur. Kimisine Vurmuş, Kimisine Vurmamıştır -Dyp`li Ercan: Apo`nun İpine Sarılıp Siyaset Yapanlar, Dayatma Karşısında Teslimiyet Gösteriyorlar

ANKARA (A.A) - 21.12.2000 - TBMM Genel Kurulu`nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir daha görüşülmek üzere iade edilen 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasanın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve maddelerine geçilmesi kabul edildi. Yasanın tümü üzerinde söz alan FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, iki ayrı düzenleme biraraya getirilerek yasanın Hilkat garibesine dönüştürüldüğünü ifade etti. Kamalak, İki madde iki ayrı yasa olarak düzenlenmeli dedi. Cumhurbaşkanı Sezer`in yasanın değiştirilmeden gönderilmesi durumunda bir kez daha veto hakkını kullanamayacağını anımsatan Kamalak, Cumhurbaşkanı veto edemeyecek ama iki yüksek kurum arasındaki çatışma gözler önüne serilecek diye konuştu. DYP Grubu adına konuşan Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, Türkiye`de hukuk krizi yaşandığını, affın bu kirizin yansıması olduğunu savunarak, DSP dışında hiçbir partinin yasayı savunmadığını ifade etti. İyimaya, Bu affın sürükleyeni DSP, sürükleneni MHP ve ANAP`tır dedi. Yasanın Anayasa Mahkemesi`nde iptali halinde hiçkimsenin `ne yapalım oldu diyemeyeceğini kaydeden İyimaya, Af, ölüçütleriyle keyfidir. Bir piyangolu aftır, bazı suçlara vurmuştur bazı suçlara vurmamıştır diye konuştu. İyimaya, yasanın geri çekilmesini isteyerek, oylamanın ise gizli yapılmasını talep eti. Halkın, zamanı ve yeri geldiğinde bunun hesabını soracağını belirten İyimaya, bunun mezar olacak oy sandığında gerçekleşeceğini öne sürdü. İyimaya, Başbakan`ın da öğrencisi olduğu İsmet İnönü ruhiyatı ile Meclis`tedir. Bize bakıp, (kamu vicdanı birikir, birikir sonra gün gelir patlar) diyor diye konuştu.

-APO`NUN İPİNE SARILIP-

Yasa üzerinde, iktidar partileri adına konuşma olmazken, 20 milletvekili kişisel konuşma için başvurdu. Oturumu yöneten Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, kura çekerek, konuşmacıları belirledi. DYP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, Türkiye`nin açık cezaevine dönüştürülmek istendiğini belirterek, halkın bütünüyle yasaya karşı olduğunu savundu. Yasının iptali halinde Terör Örgütü Elebaşı Öcalan`ı da içine alacak şekilde genel affa dönüşeceğini ifade eden Ercan, MHP miletvekilerine dönerek, şöyle konuştu: Seçimden önce Apo`nun ipine sarılıp siyaset yapanlar bugün dayatma karşısında boyun eğip, teslimiyet gösteriyorlar. Bu yasaya nasıl oy veriyorsunuz? Çünkü ikna odaları var. Bazılarının vicdanı sızlıyor, komisyonda farklı konuşuyor ama ikna odalarında herşey değişiyor. MHP`li milletvekilleri, Ercan`ın sözlerine tepki gösterdiler.

-MUTLAK EŞİTLİK HER ZAMAN OLMAZ-

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, milletvekillerinin tasarıya yönelik eleştirilerini yanıtlarken, düzenlemenin bir af yasası olmadığını ifade etti. Şartla salıvermenin infaz hukukunun bir kurumu olduğunu bildiren Türk, bu düzenlemedeki iyi hal aranmaması hükmünün afla ortak nokta olduğunu söyledi. Bakan Türk, milletvekillerinin infaz rejimine girildikten sonra ayrım yapılamayacağı, bu yapıldığında düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olacağı yönündeki endişelerini de yanıtladı. Milletvekillerinin bu yolla terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan`ın da serbest kalacağı şeklindeki değerlendirmelerine katılmayan Türk, Anayasa Mahkemesi`nin her zaman Mutlak Eşitlik kuralına bağlı kalmadığını, aynı yasaya dayanarak farklı değerlendirmelerde bulunabildiğini kaydetti. Bakan Türk, bankaları hortumlayanlar ile çetecilerin yasadan yararlanacağı sözlerinin de gerçeklerle ilgisi olmadığını söyledi. Yasanın son 25 yılda Türkiye`nin geçirdiği evrim içinde çeşitli nedenlerle suç işleyenlere şartla salıverme ve davaların ertelenmesi yoluyla yeni bir fırsat, yeni bir şans verdiğini kaydeden Türk, Yararlananlar tekrar suç işlediğinde bu olanağı kullanamayacaklardır dedi.

-APO TARTIŞMASI...-

Görüşmelerde sorulara geçildiğinde, DYP Ankara Milletvekili Cihan Paçacı, tarihe not düşülmesini isteyerek, Adalet Bakanı Türk`e, Yasa`dan Apo da yararlanacak mı? diye sordu. Türk, soruya karşılık olarak,Şehit analarının duyguları, ucuz bir demagoji ile istismar ediliyor. Öcalan cezasını çekiyor. Bu kanun üzerinde başka şeyler söylemenizi beklerdim. Bölücü başı ile ilgili durumu bu kürsüde anlattım. Herhalde dinlemediniz dedi. DYP`li milletvekileri, sıra kapaklarına vurarak tepkilerini dile getirirken, DSP`li miletvekileri ise Bakan Türk`ü alkışladı. Paçacı`nin Adalet Bakanı söylediğimi anlamadı demesine tepki gösteren Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, soru ve cevaplar için ayrılan sürenin sona erdiğini belirtti. Sökmenoğlu, kendisine niye bağırıyorsunuz, niçin azarlıyorsunuz diyen DYP`li milletvekilerine azarlamıyorum, bağırmıyorum... şeklindekarşılık verdi. Sökmenoğlu, tasarının maddelerine geçilmesi konusunda gizli oylama yapılması yönündeki önergeyi, İçtüzük gereği işleme koymadı. Daha sonra yapılan oylama ile yasanın maddelerine geçilmesi kabul edildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi