Şartla Salıverme Ve Erteleme Yasası Yasalaştı

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-23 Nisan 1999`a Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava Ve Cezaların Ertelenmesine Olanak Sağlayan Tasarı Yasalaştı -Adalet Bakanı Türk: -1974 Affından Yararlandıktan Sonra Tekrar Suç İşleyenlerin Oranı Yüzde 20`dir -Mhp`li Güngör: Bu Yasayla Pkk`lı Canilere Af Getirilmek İsteniyor -Bu Çirkin Ve Tehlikeli Tasarıyı, Sayın Başbakan`a Ve Onun Bakanlarına, Yakıştığı Yere Göndermek Bu Meclis`in Yapacağı En Hayırlı İş Olacaktır

ANKARA (A.A) - 08.12.2000 - 23 Nisan 1999`a kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine olanak sağlayan tasarı, yasalaştı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 1974 affından yararlandıktan sonra tekrar suç işleyenlerin oranının yüzde 20 olduğunu bildirdi. Tasarının görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Türk, 1974 affından yararlanan insanların yeniden suç işleyeme oranının kamuoyunda yanlış bilindiğini, bu oranın yüzde 20 olduğunu söyledi. İşlenen suçların daha çok mala karşı işlenen suçlar olduğunu bildiren Türk, Bu kanundan yararlananlar arasında da suç işleyenler olabilir. Biz bunun daha da caydırıcı olması için şartla salıverme ve ceza ertelemesi modelini getirdik dedi.

-BAŞBAKAN`IN GEÇMİŞİNE YABANCI DEĞİL-

Bu arada, MHP İçel Milletvekili Ali Güngör, tasarı üzerinde oyunun rengini belirtmek üzere yaptığı konuşmada, düzenlemenin art niyetle getirildiğini savundu. Tasarıyla PKK canilerine af getirilmek istendiğini ileri süren Güngör, hükümetin daha önce de pişman olan PKK`lılara ve gazeteci adı altında PKK`lı paçavralara af sağlandığını ileri sürdü. Güngör, tasarıyı hazırlayanların, yasanın Anayasa Mahkemesi`nce iptal edileceğini bildiklerini söyledi. Hükümeti böyle bir tasarı hazırladığı için sert sözlerle eleştiren Güngör`ün, Sayın Ecevit`in geçmişinde vatan hainlerini affetmek fazla yabancı değildir sözleri DSP sıralarından tepkiyle karşılanırken, MHP`li bazı üyelerle muhalefet bu sözleri alkışladı. TBMM Başkanvekili Nejat Arseven, Güngör`ü uyararak üslubunu düzeltmesini istedi ve Türkiye Cumhuriyeti`nin hiçbir Başbakanı`nın vatan hainlerini affetmediğini söyledi. Bunun üzerine Güngör, 1974 affında devlete karşı suç işleyenlerin affedildiğini kaydetti. Güngör, şöyle konuştu: MHP`li, DYP`li ve ANAP`lı arkadaşlarıma hatırlatmak istiyorum: Bu derece çirken ve tehlikeli bir af yasasını MHP ve ülkücü teşkilatın kabul etmesi hiçbir şartta mümkün değildir. DYP`li ve ANAP`lı teşkilatların da rıza göstermeyeceğini biliyorum. Öyleyse bu partilerin Meclis grupları niçin bu af tasarısını kabul etsinler? Bu ağır vebali MHP, DYP ve ANAP taşıyamaz. Umuyorum ki, FP de geçmişte MSP`nin yaptığı hatanın farkına varmış olur. Bu çirkin ve tehlikeli af tasarısını geldiği yere, Sayın Başbakan`a ve O`nun bakanlarına, yakıştığı yere göndermek bu meclis`in yapacağı en hayırlı iş olacaktır. Bu çirkin tasarı geldiği yerde ve yakıştığı yerde kalsın. Güngör, tasarıya ret oyu vereceğini açıklayarak kürsüden inerken, konuşması sırasında hükümet ve iktidar sıralarında büyük bir şaşkınlık yaşandı. Hükümet üyelerinin suratlarının asıldığı gözlemlendi. Güngör, yerine geçerken, MHP Iğdır Milletvekili Abbas Bozyel`in, Dışarı çık da seninle görüşelim bakalım dediği duyuldu. Güngör bu söze tepki vermeyerek yerine geçti.

-DYP PROTESTO ETTİ-

Tasarının açık yapılan oylamasına 376 milletvekili katıldı. Milletvekillerinden 297`si kabul, 72`si ret yönünde oy kullanırken, 7 milletvekili ise çekimser kaldı. DYP tasarının yasalaşmasını sıralara vurarak protesto ederken, DSP milletvekilleri alkışlarla karşılık verdi. Diğer parti grupları ise oylamanın sonucunu sessiz karşıladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi