Santrallarda zararına devir

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


*20 yıllığına devredilen 3 santral bir yıl hiç üretim yapmasa da şirket devletten 225 milyon dolar tahsil edecek. 345 milyon ton kömür rezervi de santrallarla birlikte bedavaya devredilecek.

Tes-İş ve Türkiye Maden-İş sendikalarının Yatağan şubelerinin hazırladığı rapor, devir aşamasındaki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallarının devrinde devlet zararına hükümler bulunduğunu ortaya koyuyor. TEAŞ`ın elektrik talebi olmaması, çevresel etkenleri de kapsayan mücbir (beklenmedik) neden gibi durumlarda şirkete üretmediği elektrik için kapasite bedeli üzerinden ödeme yapılacak. 20 yıllığına devredilen 3 santralın bir yıllık üretimi yapmaması durumunda devletin şirkete ödeyeceği tutar 225 milyon dolara ulaşıyor. TEAŞ şirkete borcunu aylık öderken, alacağını bir sonraki yılın ilk ay faturasından düşeceği belirtilen raporda, 410 milyon dolara devredilecek 3 santralın kömür rezervi, araç ve gereçler dahil toplam bedelinin 5 milyar dolar olduğu kaydedildi. Tes-İş ve Türkiye Maden-İş sendikalarının Yatağan şubelerince hazırlanan raporda, Yatağan-Yeniköy-Kemerköy santrallarının devir sözleşmelerinde devleti zarara uğratacak hükümler saptandı. Raporda, Bayındır`ın hisselerini devretmesiyle Vakıflar Bankası`nın yüzde 45, National Power`ın yüzde 25.1, Turgay Ciner `e ait Ankara Enerji`nin yüzde 25, Mimag`ın yüzde 4.9 ortak olduğu Güney Enerji ile Enerji Bakanlığı ve TEAŞ`ın yaptığı sözleşmelerde devletin uğrayacağı zararlar şöyle sıralandı:

* Yatağan Santralı`nın yapım bedeli 950 milyon dolar, Yeniköy Santralı`nın 650 milyon dolar, Kemerköy Santralı`nın 1 milyar dolardır. Ancak 3 santral ve kömür işletmeleri, 410 milyon dolarlık işletme bedeli karşılığı 20 yıllığına şirkete devredilecektir.

* Santrallarla bedava devredilen Yatağan, Yeniköy ve Hüssamlar Kömür Havzası`nın rezervi 345 milyon tondur.

* Devir sırasında, gerek santralların, gerekse kömür işletmelerinin araç, yedek parça, sosyal tesisler ve lojmanlar ıda şirkete devredilecektir.

* Santralları alacak şirkete üretim yapmadığı zamanlarda kapasite bedeli üzerinden kilovatsaat başına 2.093 sent TEAŞ ödeme yapacaktır. Bir yıllık üretim yapılmaması durumunda devletin 3 santral için şirkete yapacağı ödeme tutarı 225 milyon dolar.

* Otomasyon ve diğer yapılacak yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımlar TEAŞ tarafından karşılanacak.

* TEAŞ`ın talebiyle üniteler devre dışı bırakılırsa her yeniden devreye alışta devlet şirkete 10 bin dolar ödeyecek. Toplam 8 ünite olduğu ve her ünite için yıllık 7-8 kez yeniden devreye alış söz konusu olduğunda TEAŞ yıllık 600 bin dolar ödeyecek.

* Kömür madenlerinin işletilmesi ile ilgili yatırım ve giderler TEAŞ tarafından karşılanacaktır. Şirket hiçbir riske sokulmamaktadır.

* TEAŞ borcunu aylık ödeyecek.

* Taahhüt edilen elektriği şirket üretmediğinde kesilecek ceza aylık değil, TL üzerinden bir yıl sonra düşülecek. (CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi