Sanayide Erken Bayram Tatili

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yaşanan son mali kriz, hiç kuşku yok ki sadece finans piyasalarını etkilemekle kalmadı, reel sektörde de önemli yaralar açtı. Bir yıldır yüzünü üretim ekonomisine döndüren sanayi kesimi en büyük darbeyi yüzde 30`lara kadar çekilen faizlerin tekrar fırlamasından yedi. Ocak`ta sanayicilere kredi vermek için kredi müdürlerini Anadolu`ya seferber eden bankaların kredileri rafa kaldırması, 2001`e yönelik planları da altüst etti.


ÜRETİM DURDU;

2001`in ilk üç ayında tüketimden umudun kesilmesi de üreticileri tedirgin ediyor. Şubat sonuna kadar bir iyileşmenin beklenmemesi, üreticileri, bu süre boyunca stokların nasıl eritileceği konusunda düşündürüyor. İlk akla gelen yine üretimin kısılması. Renault, Tofaş ve Otokar gibi firmalar çareyi üretimi bir süre durdurmakta buldu. Krizin kısa vadede sanayiye etkisi de karşılıksız çekler oldu. Küçük büyük her sanayici, dönen karşılıksız çeklerden nasibini aldı. Mali krizden sonra piyasadaki karşılıksız çek miktarında yüzde 30 artış olduğu ifade ediliyor.


FAİZ YİNE YAKACAK

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, Türkiye`nin 10.5 ayda kaydettiği yolun, yapılan kaza ile geri gittiğini söyledi. 2000`de faiz düşüşü ile elde ettiklerini, 3 haftada sistemin geri aldığını kaydeden Hüsamettin Kavi, talebin tamamen durduğunu, pekçok fabrikanın bayram iznine 1 hafta, 10 gün önceden başladığını söyledi. Kavi, Büyümeyi hedef gibi gördük ama büyümenin istikrarı nasıl sağlanır bunu unuttuk dedi. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi