Sanayiciye ucuz hammadde desteği

27.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Polyester elyaf, iplik ve pet şişe üretiminde kullanılan mono etilen glikol, tereftalik asit ve akrilonitril ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.

Polyester Elyaf, iplik ve pet şişe üretiminde kullanılan mono etilen glikol, tereftalik asit, akrilonitril ithalatında tarife kontenjanı açıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın (DTM) Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğine göre, söz konusu ürünlerin, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yürürlüğe giren ülkeler ile AB ülkeleri dışındaki ülkelerden yapılacak ithalatta, tarife kontenjanları kapsamındaki ithalat için daha düşük gümrük vergileri uygulanacak. Buna göre, yalnız polyester elyaf, iplik veya şişe üretiminde kullanılan polietilen tereftalat imaline mahsus mono etilen glikol için açılan 70 bin tonluk tarife kontenjanı kapsamındaki ithalatta yüzde 7.8 yerine yüzde 5.5, yalnız polyester elyaf, iplik veya şişe üretimine mahsus tereftalik asit için açılan 115 bin tonluk tarife kontenjanı kapsamındaki ithalatta yüzde 6.5 yerine yüzde 4.6, yalnız akrilik elyaf veya iplik imaline mahsus akrilonitril için açılan 75 bin tonluk tarife kontenjanı kapsamındaki ithalatta ise yüzde 8.5 yerine yüzde 6 gümrük vergisi alınacak.

Tarife kontenjanından yararlanmak isteyen sanayicilerin, gerekli belgelerle birlikte 20 gün içinde DTM İthalat Genel Müdürlüğü`ne başvurması gerekiyor. DTM tarafından düzenlenecek ithal lisansları, 31 Aralık 2001`e kadar geçerli olacak ve başkalarına devredilemeyecek.
 

Hisse Başarıyla eklendi