Sanayici Güven İstedi

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TGSD Başkanı Güngör Keşci, hükümetin güven tazelemesi gerektiğini, politik kararsızlığın sanayide maliyet artırdığını belirtti. Keşci, `Bu krizi hak etmedik` dedi


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve Türkiye`deki Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Güngör Keşci, Hükümetin sanayiciye güvenini tazelemesi gerekiyor dedi. Güngör Keşci, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ile birlikte düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıla büyük umutlarla başlamalarına karşın hak etmedikleri bir kriz yaşadıklarını söyledi. Keşci, `politik karar vericilerin kararsızlığı ve uyumsuzluğu` nedeniyle, maliyetlerin artmasına, sanayicinin girişimci ruhunu kaybetmesine ve mevcut yatırımlarını sürdürememelerine yol açan yönetim tarzı ile karşılaştıklarını savundu.Keşci, Hazır giyim ve tekstil sektörü son 10 yılda dört krizi başarıyla atlattı. Ama şu anda içinde bulunduğumuz krizin henüz tarifini yapamıyoruz. Gelecek yıl ne olacak kestiremiyoruz diye konuştu. Keşci, hammadde fiyatlarının arttığı, istihdam üzerindeki devlet yükünün giderek ağırlaştığı, yeni vergilerin getirildiği, faizlerin yükseltildiği hoş olmayan bir tablo içinde olduklarını belirtti. Keşci, piyasalarda güvensizliğin hâkim olduğunu, hükümetin de sanayiciye güveni olmadığını savundu. Hükümetin sanayiciye güvenini tazelemesi gerektiğini vurgulayan Güngör Keşci, Şimdiye kadar olan, sanayiciyi, bankacıyı, ihracatçıyı kötüleyen bir anlayış yerine güven tazelemesi ve maliyet düşürücü önlemler alması gereki-yor diye konuştu. Güngör Keşci, Eximbank`a sermaye aktarımının da bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.


22 TİRLYONLUK TL TALEBİ;

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da, yıl başından bu yana istikrar programı başarılı olduğu ölçüde Eximbank`ın klasik faaliyetlerinden adım adım uzaklaşarak daha çağdaş programlarla ortaya çıkma çabası içinde olduğunu kaydetti. Kılıçoğlu, bu dönemde ihracatçıya finansman sıkıntısı çektirmemeye çalıştıklarını, bu yıl 1 milyar dolarlık dış borçlanma gerçekleştirdiklerini söyledi. Bugüne kadar her talebi karşılayacak bir düzen içerisinde ilerledik. Ancak son 10 günde 22 trilyonluk Türk lirası talebi birikti diyen Kılıçoğlu, mali piyasalardaki dalgalanmalar sonucunda sistemdeki dengenin bozulması nedeniyle herkesin Eximbank`a yöneldiğini, talepleri karşılamada sıkıntılı döneme girdiklerini kaydetti.


Eximbank`ın ürün yelpazesini genişletip finans sektörünün sağlayamadığı olanakları ihracat sektörüne verme imkânını bulabilmeyi düşündüklerini kaydeden Kılıçoğlu, Eximbank`ın kısa vadeli kredilerinin yüzde 33`ünün hazır giyime ve yüzde 18`inin tekstile tahsis edildiğini, ayrıca bu yıl 3.3 milyar dolarlık kısa vadeli kredi imkânı sağlandığını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz ise, faizlerdeki yükseliş ve `kur baskısının` devam etmesi durumunda 2001 yılının daha da zor bir yıl olacağını ifade etti. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi