Sanal, gerçek ticareti zorlayacak

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yeni ekonomide yer alan şirketlerin, tedarik zincirlerini ve satın alma
süreçlerini internet ortamına taşımaları, e-pazar yerlerinin rolünü artırdı


Şirketlerin tedarik zincirlerini ve satınalma süreçlerini internet ortamına taşımaları ile önemi artan e-pazaryerlerinin, önümüzdeki 5 yıl içinde dünya genelinde 7 trilyon dolarlık işlem hacmine ulaşması tahmin ediliyor. Bu süreç içinde kuramlar arası ticaretin internet üzerinde artacağı ve birçok kurumun işlemlerini sadece internet üzerinde gerçekleştireceği kaydediliyor. Gittikçe karmaşıklaşan iş dünyasında yeni iş yapmanın en önemli yöntemlerinden biri haline gelen internetin, önümüzdeki dönemde kurumlar arası gerçekleştirilen (B2B) elektronik ticaret işlemleri alanında büyük gelişme sağlaması bekleniyor.


FİRMA SAYISI 2005`DE AZALACAK;

E-pazaryerlerinin alıcı ile satıcıyı biraraya getiren bir arena olması, maliyet avantajı sunması, hızlı ürün geliştirmesi, daha hızlı bilgiye ulaşma imkanı tanıması gibi özellikleri nedeniyle ilgi görüyor. Dünya genelinde şu anda 1000 şirketin e - ticaret hizmeti verdiği, birkaç yıl içinde bu sayının 10 binlere kadar çıkabileceği, fakat daha sonra hızlı bir düşüşün yaşanacağı dile getiriliyor. 2005 yılından sonra her sektörde en fazla 2 e - pazaryeri hizmeti veren şirketin yaşayacağını iddia eden sektör temsilcileri, diğerlerinin ortadan kalkacağını savunuyor. E-pazaryerlerinin dünyadada ilk uygulayıcılarından biri olan ve e-ticaret alanında yeni yeni gelişen Türkiye pazarını değerlendirmek isteyen Oracle, dünyanın önde gelen büyük şirketleri arasında yer alan Ford, Carrefour, Lufthansa, Barclays Bank gibi kurumlar ile internet üzerinde uygulamaya koyduğu kurumlararası e-ticaret ve e-pazaryerleri çözümlerini Türkiye`de tanıttı. Türkiye iş dünyasını, internet üzerinde oluşturduğu sanal pazaryeri oracleexchange.com ile buluşturan Oracle, Türkiye`nin pazar koşullarına ve ticaret hayatına uyum sağlayabilecek e-pazaryerleri modellerini hakkında da bilgi verdi. Oracle İş Yönetim Sistemleri Satış Danışmanlığı Yöneticisi Cihangir Aba, kullandıkları yazılım ve donanım sistemleri ne olursa olsun irili ufaklı tüm kuruluşlara açık olduklarını, Oracle Exhange`nin spot alım ve alıcı ihaleleri gibi internetin yeni satınalma hizmetlerini de verdiğini söyledi.


MALİYETLER DÜŞÜYOR;

Oracle Exhange`e katılan kuruluşlara teknik ve yasal konularda online destek verdiklerini belirten Aba `E - pazaryerleri ortamında hizmet almaya başlayan kuruluşlar, bu hizmet dahilinde hiçbir ek yatırıma gerek duymuyor. Firmalar, bu platform üzerinde satın alma maliyetlerini düşürme fırsatını yakalıyor. Bunun yanında şirketler, talep toplama ve satın alma işlemlerinde mekan, zaman ve sayı kısıtlarından kurtulurken, kaynak yaratma, onaylama ve ödeme işlemlerini de merkezileştiriyor` dedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi