Sanal Alışverişin Altın Kuralları

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yaklaşan yılbaşıyla birlikte internet üzerinden alışveriş de yoğunlaştı


Yılbaşı nedeniyle internetten alışverişler yoğunlaştı. Hediyenizi aldığınız sanal mağazanızı iyi tanıyın. İşte sizi üzmeyecek sanal alışverişin altın kuralları...
Sanal alışverişi yeni yeni öğrenen Türkiye`de yılbaşı dönemiyle birlikte online satışlar da yoğunlaştı. Bu yılki satışlardan büyük kazançlar bekleyen sektörlerin başında internet üzerinden satış yapan e-ticaret şirketleri geliyor. Geçen yıl dünya çapında yaşanan ve büyük sorunlar yaratan nakliye problemini ortadan kaldırmak için çeşitli projeler geliştiren sanal mağazalar çok iddialı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok sanal alışveriş merkezi tüketicilerin dikkatini çekebilmek için kıyasıya bir rekabet içerisine girdi. Müşterinin herzamankinden daha kral olduğu sanal dünyada tüketcilerin çok bilinçli hareket etmesi gerekiyor.

AMAN DİKKAT;

Milyarlarca dolar ciro yapmayı planlayan e-mağazalar arasında güvenliğe ve kaliteye önem vermeyenler de olacaktır. Bu nedenle alışveriş yapacağınız siteleri çok iyi tanımanız gerekir.

ONLİNE ALIŞVERİŞİN 10 ALTIN KURALI;

1- Online alışveriş güvenli mi?


Evet güvenli. Ancak bu güveni daha artırmanız mümkün.

* Veri transferi konusuna gerekli hassasiyeti gösteren sitelerden alışveriş yapın.

* Bu hassasiyeti gösteren sitelerin web sayfalarının sağ alt köşesinde kilit resmi görünür.

* Sipariş verilerinizin yazılı olduğu web sayfasının son halinden çıktı alın. İşler ters giderse elinizde kanıt olur.

* Kaliteli hizmet veren kuruluşlar yapılan siparişin onayı ile ilgili e-mail gönderir.

* Bu yüzden sizden istenilen veriler kısmına sürekli kullandığınız e-mail adresinizi girin.

* Büyük çaplı bir alışverişten önce bir iki küçük şipariş vererek sitenin performansını ölçün.

2- Güvenilmez siteleri nasıl tanırım?

Bu konuda kesin bir reçete yok. Aynı gerçek hayatta olduğu gibi sanal dünyada da kıyaslama yapmak zorundasınız. Bu alanda ortaya çıkan tüm yenilikleri takip etmelisiniz.

3-Fiyatta nelere dikkat etmeliyim?

Alacağınız ürünün fiyatının alışveriş sepetine attığınızda değişip değişmediğini kontrol edin.

4- Promosyonlar güvenli mi?

Kıyaslama yapın. Eğer bir ürünün fiyatı olması gereken değerin çok altındaysa şüpheli davranmakta fayda var. Unutmayın, içinize sinmeyen hiçbir ürünü almak zorunda değilsiniz.

5- Güvenli alışveriş için ne yapmalıyım?

Alışveriş yapacağınız sitenin satış ile ilgili şartlarını çok iyi okuyun. Her sitenin kendine özel bazı koşulları olabilir.

6- Sitede bu bilgiler yoksa?

Siteden içerisinde satış ile ilgili koşulların bulunduğu bir e-mail`in size gönderilmesini isteyin. Eğer cevap gelmiyorsa diğer sanal mağazanın bir tıklama uzakta olduğunu unutmayın.

7- Siparişimi nezaman yapmalıyım?

Nekadar erken yapabilirseniz okadar iyi. Siparişten önce mutlaka satıcı sitenin nakliye süresi ile ilgili taahhütü hakkında bilgi edinin. Adres bilgilerinizi doğru girdiğinizi kontrol edin.

8- Siparişim arızalı çıkarsa?

Sektörün öndegelen şirketlerinde beğenilmeyen bir ürünün teslim alındığı andan itibaren iki hafta içerisinde değiştirilmesi talep edilebiliyor. Alışveriş yapacağınız şirkette bu sürenin ne kadar olduğunu öğrenin.

9- Herşeyi değiştirmek mümkün mü?

Hayır. Örneğin gıda ve seyahat gibi ürünlerin geri alınması çoğunlukla mümkün olmaz. CD, DVD ve yazılım gibi ürünlerde paket mührü bozulmadığı takdirde geri göndermek mümkün.

10- Açık artırmalarda durum nasıl?

Sanal açık arttırmalar hakkında kapsamlı bilgi edinin. Seçtiğiniz ürünle ilgili yasal düzenlemeleride mutlaka öğrenin. Üstlenemeyeceğiniz sorumlulukları almayın. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi