Saddam Hüseyin Tikrit’te yakalandı

15.12.2003 - 09:16 | Son Güncelleme :

Saddam Hüseyin,Tikrit`te bir çiftlik evinin bodrum katında kazdığı çukurun içine sinmiş, saç sakal birbirine karışmış bir halde bulundu


Irak`ın devrik lideri Saddam Hüseyin, ABD`nin düzenlediği Kızıl Şafak operasyonuyla, önceki akşam doğum yeri Tikrit yakınında bir çiftliğin bahçesinde iki metre derinliğinde bir delikte uyurken yakalandı. Bağdat`ın düştüğü 9 Nisan`dan beri kaçak olan Saddam Hüseyin`in firarı, böylece son buldu.

Bağdat`taki ABD karargâhında dün düzenlenen basın toplantısında, ABD`nin Irak`taki sivil yöneticisi Paul Bremer`in Hanımlar beyler, onu yakaladık. Tiran artık bir mahkûm sözleri, salondaki basın mensupları tarafından coşkuyla alkışlandı. Saddam`ın ABD askerlerinin elinde, yorgun ve çökmüş görüntülerinin gösterildiği sırada, salonda Kahrolsun Saddam, Saddam`a ölüm sloganları yükseldi, coşkuya kapılıp ağlayanlar oldu.

Operasyonu gerçekleştiren 4. Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Ray Odierno, istihbaratın, Saddam`a yakın bir aileden geldiğini söyledi.

`Kaderine teslim oldu`
Tikrit`in 15 kilometre güneyindeki El Dora kasabasında, El Hadra bahçelerinde önceki akşam Amerikan 4. Piyade Tümeni ve özel birliklerden 600 asker, tek kurşun atmadan Saddam Hüseyin`i yakaladı. Bağdat`ta dün düzenlenen basın toplantısında, Irak`taki ABD güçlerinin komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, Tikrit civarında iki hedefe operasyon yaptıklarını, buralarda Saddam Hüseyin`in izini bulamayınca, operasyonu genişlettiklerini ve bir çiftlik evinin bahçesinde tespit ettikleri kamufle edilmiş deliği kazınca, Saddam`la karşılaştıklarını anlattı.

Askerlerin delikte buldukları kişiyi önce tanıyamadıkları, kim olduğunu sorunca, Ben Saddam Hüseyin yanıtını aldıkları belirtildi. İki metre derinliğinde, bir kişinin ancak sığabileceği genişlikteki delikten çıkardıkları Saddam Hüseyin`i güvenli bir bölgeye götürdüklerini söyleyen Sanchez, Saddam direnmedi, yorgundu ve kaderine teslim olmuştu. Bizimle işbirliği yaptı, konuşkandı dedi.

`Fare gibi yakaladık`
Tümgeneral Ray Odierno ise, Askerler kendisini delikten çekince Saddam sersemledi. Yanında tabanca vardı ama direnmedi. Fare gibi yakalandı dedi. Saddam`ın, yakalandığı deliğin birkaç metre uzağındaki iki odalı küçük kulübede yaşadığı tespit edildi.

Saddam Hüseyin`in saklandığı çiftlik evinde yapılan aramada, iki Iraklı yakalandı, iki Kalaşnikov marka tüfek ve 750 bin ABD doları bulundu. Saddam Hüseyin`in kimliği, yapılan DNA testiyle kesinleşti, devrik liderin kimliğinin tespitine, 7 aydır tutuklu bulunan eski başbakan yardımcısı Tarık Aziz de yardım etti. Gözaltındaki Saddam`ı ziyaret eden Geçici Yönetim Konseyi üyesi Adel Abdel - Mahdi, devrik lidere, insanların sevinç gösterileri yaptığını söylediklerini, Saddam`ın bunun üzerine Onlar çeteci dediğini, toplu mezarlara gömülen Iraklılar hatırlatılınca ise, Onlar hırsızdı diyerek, kendini savunduğunu söyledi.

ABD`de yayın yapan CBS televizyonu, Saddam`ın yakalandıktan sonra Irak dışına çıkarıldığını iddia etti. Amerikan ordusu, bu haberi yalanlarken, Irak Geçici Yönetim Konseyi üyesi Muvaffak El Rubai, Saddam Hüseyin`le Bağdat`ta görüştürüldüğünü söyledi. (Milliyet)
 

Hisse Başarıyla eklendi