Sabiha Gökçen İhalesi Limak`ın

10.07.2007 - 08:59 | Son Güncelleme :

İhaleden elde edilen gelir savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri`nin modernizasyonunda kullanılacak

https://i.bigpara.com/i/55big/

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı`nın, yeni dış hatlar terminal binası ve ilgili tesislerin, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılmasına ilişkin ihalede beklentilerin çok üstünde bir rakama ulaşıldı. Limak Grubu, Hindistan ve Malezyalı ortaklarıyla birlikte 1 milyar 932 milyon euro verdi. Grup alanın kapasitesini yılda yaklaşık 10 milyon yolcuya çıkaracak.

CNNTURK

5 şirketin yarıştığı ihalede pazarlık görüşmeleri 945 milyon euroyla başladı.
 
İhaleden ilk çekilen, fiyatın 1 milyar 540 milyon eoraya ulaştığı 15`inci turda TAV- Esas Holding Ortaklığı oldu.
 
TAV`ın ardından, Mak-Yol ve Çukurova konsorsiyumlarının da çekilmesiyle birlikte 33`üncü Turdan itibaren yarış iki şirket arasında geçti.
 
Limak ve ortakları, ihaleyi 1 milyar 932 milyon euro vererek aldı.
 
Grubun kullanım bedeli olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı`na ödeyeceği bu rakam yüzde 18 oranında KDV ve 250 milyon euroluk yatırım bedeli eklendiğinde 2 milyar 632 milyon euroya ulaşıyor.
 
Konsorsiyum yatırım yapacağı 3 yıl boyunca, Savunma Sanayi Müsteşarlığı`na ödeme yapmayacak, `taksitle` kullanım bedelini  ödeyecek. Grup, Sabiha Gökçen Havalimanı`nı 20 yıllığına işletecek.
 
İhaleden elde edilen gelir de savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri`nin modernizasyonunda kullanılacak.
 
İhaleye teklif verenler
 
Katılımcıların 1 milyon euro geçici teminat gösterdiği ihaleye;

* Limak İnşaat AŞ. - GMR Infrastructure L.T.D - Malaysia Airport Holding Berhad Ortak Girişim Gurubu,
* İçtaş İnşaat A.Ş. - Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide Ortak Girişim Grubu,
* Çukurova Holding A.Ş. - Julius Meinly Investment - N.V Aeroporto Di Venezia Marco Polo Save SPA Ortak Grişim Grubu,
* Mak-Yol İnşaat AŞ - ETİ Bakır A.Ş - Airport Propesty Management Group Ortak Grişim Grubu,
* TAV Havalimanları Holding A.Ş - Esas Holding A.Ş Ortak girişim grupları teklif verdi.

Hedef 10 milyon yolcu
 
2001 yılında hizmete açılan Sahiha Gökçen Havalimanı`nı 20 yıl süreyle işletecek firma, havalimanın dış hatlar terminalinin yolcu uçuş kapasitesini 10 milyon yolcuya çıkarması bekleniyor.
 
Sabiha Gökçen Havalimanı`nın yeni dış hatlar terminal binasının ve diğer ilgili tesislerin yap-işlet-devret modeli kapsamında yapılması için, firmalardan `uluslararası bir terminal binası yapmış veya en az üç yıl asgari 5 milyon yolcu kapasiteli bir terminali işletme` şartı aranıyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi