Rus Ekonomisini Orta Direk Kurtardı

22.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Irina Lyakhnovskaya, Rusya’da, Volga Nehri kıyısında kurulu yüzlerce kentten biri olan Samara’da yaşıyor. İşte küçük bir turizm şirketiyle başlamış. Finlandiya ve Norveç’ten gelen turistlere balıkçılık ve avcılık turları düzenliyor. Samara’da bir fabrika işçisi ayda 150 dolar kazanırken kendisi 500 dolar gelir sağlamayı başarıyor

38 yaşındaki Irina, Rusya’daki ekonomik görünümde değişikliğin sembolü. Proletaryadan orta sınıf vatandaşlığa terfi etmiş olması, halkın bir bölümünün 1998’de oluşan enkazdan çıktığını gösteriyor. Irina gibi Samara’dan Novgrod’a, Yekaterinburg’dan Vladivostok’a kadar milyonlarca rus vatandaşı, ülkenin yeni ekonomisinde filizleniyor. Çük küçük de olsa kendi işlerini kuruyorlar. Dükkan, lokanta, fırın, pansiyon sahibi oluyorlar. Muhasebecilik, avukatlık yapıyor, bilgisayar yazılımları pazarlıyorlar. Bazıralır büyük rus şirketlerinde veya çokuluslu şirketlerde yönetici. Gözlemciler, Rusya’da 12-30 milyon kişinin orta direği temsil ettiğini, bunun da 145 milyonluk nüfusta yüzde 8 ile yüzde 20 arası bir orana karşılık geldiğini belirtiyorlar.

Batıdaki orta direk gibi ülke ekonomisinin istikrara kavuşmasında önemli rol oynayan Rus orta direği, birikimlerini kendine iş imkanları yaratmakta kullanıyor. Rusya’nın ekonomi dergisi Expert’e göre 220 milyar dolarlık gayrisafi iç hasılanın yüzde 30’unu orta direk üretiyor. (EKONOMİST)
 

Hisse Başarıyla eklendi