***ROP*** ROTA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm Esasları )
Türkçe
Risk Ölçüm Esasları
Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
-
Bildirim İçeriği
Açıklamalar
Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber hükümleri çerçevesinde, Rota Portföy Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenmiş risk ölçüm esasları aşağıda yer almaktadır.
Fonun yatırım stratejisi ile yatırım yapılan varlıkların yapısına ve risk düzeyine uygun bir risk yönetim sistemi oluşturulmuştur. Risklerin ölçülmesinde uluslararası kabul görmüş, düzenlemelerde yer verilen standart ve gelişmiş istatistik yöntemleri kullanılır. Hesaplamalar izleyen günlere ait risk tahmini içerdiğinden, tahminlerin isabetliliği sonradan gerçekleşen değerler ile karşılaştırılarak günlük olarak izlenir.
Fonun maruz kalabileceği risklerin ölçümünde kullanılan yöntemler şunlardır:
Piyasa Riski: Portföyün maruz kaldığı piyasa riski RMD analizi ile ölçülmektedir. Ölçüm yapılan enstrümanlar için günlük veriler kullanılmaktadır ve belirlenen elde tutma süresine göre hesaplanan RMD değerleri %99 güven aralığında takip edilmektedir.
Portföye içerisindeki girişim sermayesi şirketleri, risk profilleri dikkate alınarak yapılan simülasyonlardan elde edilen getirilerin kullanılması suretiyle, riske maruz değerler değerleme dönemlerinde hesaplamaya dahil edilmektedir. Bu kapsamda, girişim sermayesi şirketlerinin riski dikkate alınarak bu şirketler, borsada işlem gören benzer risk profilindeki şirketler ya da endeksler ile eşleştirilmektedir.
Likidite Riski: Likidite riskinin ölçümü için birinci aşamada belirlenecek yatırım dönemi için nakit akış tablosu oluşturulur. Portföydeki para ve sermaye piyasası araçlarından sağlanacak düzenli nakit akışları, fon alım talepleri, Girişim Sermayesi yatırım dönüşleri (satıştan kaynaklanan) ile fon giderleri, Repo, TPP borçlanma, fon çıkış talepleri, Girişim Sermayesi yatırım tutarları (alıştan kaynaklanan) ve (varsa) kredi ödemeleri düşülür ve Gelirlerin Çıkışları Karşılama Oranı ile Nakit Çıkışlarının Fon Toplam Değerine Oranı hesaplanır. Öngörülen nakit girdilerinin, nakit çıkışlarını karşılayamadığı takdirde üst yönetim bilgilendirilir.
Girişim Sermayesi yatırımlarının likidite riski ölçümünde ise şirketlerin sektör, alt-sektör bazında farklılıkları göz önünde bulundurularak şirketlerin yapısına uygun seçilmiş finansal rasyolar kullanılır.
Fonun Girişim Sermayesi Şirketi yatırımlarından oluşan bölümünün likidite riski, şirketlerin likidite sürecini etkileyen finansal rasyoların, etkileme ölçülerine göre ağırlıklandırılıp ortalamasının alınması ile bulunan risk değerinin Risk Birimi tarafından belirlenecek olan "Zorunlu Likiditasyon Katsayısı" ile bölünmesi ile bulunan risk değerlerinin şirketlerin fon toplam değeri içerisindeki ağırlıkları kullanılarak hesaplanan "ağırlıklı ortalama risk değeri" ile ölçülür.
Finansal pozisyonlar nedeniyle maruz kalınan likidite riskinin ölçümünde fon bazında atanan likidite kuralları kullanılmaktadır. İlk aşamada, fonun içerisinde likidite riski ölçümü yapılacak varlık/varlık sınıfları için filtreler oluşturulur ve bu varlık/varlık sınıfları için likidite oranı ve likidasyon süresi hesaplama kuralı tanımlanır. Likidite oranı ve likidasyon süresi hesaplama kuralı, Pozisyon büyüklüğü (%), İhraç büyüklüğü (%), belirlenen günlerdeki ortalama işlem hacmi büyüklüğü (%) üzerinden yapılır.
Finansman Riski: Finansman riski, fonun ihtiyaç duyduğu finansman kaynaklarına zamanında ve gerekli ölçüde ulaşamaması nedeniyle maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eder. Portföydeki para ve sermaye piyasası araçlarından sağlanacak düzenli nakit akışları, fon alım talepleri, Girişim Sermayesi yatırım dönüşleri (satıştan kaynaklanan) ile fon giderleri, Repo, TPP borçlanma, fon çıkış talepleri, Girişim Sermayesi yatırım tutarları (alıştan kaynaklanan) ve (varsa) kredi ödemeleri düşülür. Finansman Riski kapsamında, belirli varsayımlar altında ileriye dönük belirlenen yatırım döneminde nakit giriş ve çıkış simülasyonu yapılır ve Net Nakit Akışı ile Kümüle Finansman Kaynağı hesaplanır.
Kaldıraç Riski: Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin olarak araç bazında ayrı ayrı hesaplanan pozisyonların mutlak değerlerinin toplanması suretiyle ulaşılan toplam pozisyonun fon toplam değerine oranı "kaldıraç" olarak tanımlanmaktadır.
Fonun kaldıraç yaratan işlemlerden kaynaklanan risklerinin ölçümünde Açık Pozisyon Tutarı (Standart Yöntem) kullanılır. Hesaplanan, türev araçlar nedeniyle maruz kalınan açık pozisyon tutarı fon toplam değerinin %20'sini aşamaz.
Kaldıraç yaratan işlemlerden kaynaklanan pozisyon büyüklükleri hesaplamalarında ve netleştirme, riskten korunma varsayımlarında Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'de yer alan yöntemler esas alınır.
Sermaye piyasası riski oluşturmayan girişim sermayesi yatırımları hariç geri kalan portföyün yarattığı kaldıraç günlük yapılacak kaldıraç riski hesaplamaları ile ölçülmektedir.
Karşı Taraf Riski : Borsa dışında taraf olunan türev araç ve swap sözleşmeleri nedeniyle maruz kalınan karşı taraf riski, piyasaya göre ayarlama yöntemi ile hesaplanır ve karşı taraf riski fon toplam değerinin %10'unu aşamaz.
Faiz Riski : Faiz riski hesaplamalarında elde tutma süresi dikkate alınarak fon portföyünde bulunan TRL ve döviz cinsi faize dayalı enstrümanların faiz değişimleri kullanılarak simülasyonu yapılır, belirlenen güven düzeyinde Zarar (TRL) hesaplanır.
Döviz Riski : Döviz riski hesaplamalarında elde tutma süresi dikkate alınarak fon portföyünde bulunan döviz cinsi varlıklara ilgili döviz kurundaki değişimler kullanılarak simülasyon yapılır, belirlenen güven düzeyinde Zarar (TRL) hesaplanır.
Yoğunlaşma Riski : Fon portföyü içerisinde yer alan menkul kıymetlerin risk / getiri açısından ortak özellikleri dikkate alınarak varlık grupları oluşturulur. Oluşturulan bu varlık gruplarına yatırım sınırlamaları atanır. Bu kapsamda varlık grupları ve bu grupların limitleri belirlenir.
Fon portföyünde yer alan girişim sermayesi şirketlerinin yoğunlaşma riski analizi, her bir şirketin bir bütün olarak fon toplam değeri içerisindeki ağırlığının ve şirketlerin ait olduğu sektörlerinin fon toplam değeri içerisindeki ağırlığının takibi ile yapılır.
http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1222969
BIST