Resesyona türban eklendi dolar 1.24 YTL’yi gördü

12.02.2008 - 09:12 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
ABD ekonomisine yönelik durgunluk kaygılarının artması içeride de türban konusundaki gerginlik yabancı yatırımcıların çıkışına neden oldu. Dolar 1.24 YTL’ye tırmandı. Faiz ise yüzde 17’ye dayandı. Borsada ise kayıp yüzde 1.47 olarak gerçekleşti.

DIŞARIDA
ABD ekonomisinde beklenen resesyon (durgunluk), içeride türban konusunda yaşanan gerginlik Türk para ve sermaye piyasalarındaki dalganın boyunu büyüttü. Risk azaltmak için harekete geçen Londra ve Uzakdoğu merkezli yatırımcılar, doları 1.24 YTL’ye kadar taşıdı. Böylece dolar bir günde 2.5 kuruş sıçradı. Bu seviyeden gelen satışlarla dolar gün sonunda 1.22 YTL’de denge buldu. Global borsaların gölgesinde hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise güne yüzde 2 kayıpla başladı. Avrupa borsalarındaki yukarı yönlü seyirle toparlanan endeks günü yüzde 1.47 kayıpla tamamladı.

G-7 ZİRVESİ TEDİRGİN ETTİ: Haftasonu dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinin Tokyo’da gerçekleştirdiği G-7 zirvesinde, ABD ekonomisi başlıklardan biri oldu. Zirvede ABD ekonomisine yönelik kaygıların gündeme gelirken, ABD’deki emlak piyasasındaki çöküş ve kredi şartlarının daralması paralelinde büyümede aşağı yönlü risklere dikkat çekildi. Bu konudaki endişe piyasaların keyfini kaçırdı. Öte yandan dışarıda ABD’deki olası resesyonun Avrupa ekonomisine sıçrayacağı ve bunun global piyasaları sarsacağı endişesi de global satışı devam ettirdi.

LONDRA VE UZAKDOĞU SAHNEDE: Endişeleri fiyatlayan borsalarda artan kan kaybı,para piyasalarında da kendini hissettirdi. Döviz sahnesine Londra ve Uzakdoğulu yatırımcılar çıktı. Cari açağı yüksek olan Türkiye, Güney Afrika ve Macaristan para birimlerinde satışa geçen yatırımcılar eşliğinde bu ülkelerin para birimleri kan kaybetti.

SİYASİ RİSK ALGISI: Türkiye’de iç dinamikler de devreye girdi. Üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabulünün ardından, konunun haftasonu yabancı basında yer almasıyla birlikte yabancı yatırımcılar harekete geçti. Yabancı fon yöneticileri bunu politik risk olarak algıladı. Böylece dolar haftanın ilk güne 1.2250 YTL’den başladı. Bankalar arası piyasada sert alımlar eşliğinde dolar 1.24 YTL’ye kadar tırmandı. Ancak ABD vadeli işlemlerinde yönünü yukarı olması ve Avrupa borsalarındaki toparlanma döviz piyasasını da kısmen sakinleştirdi. Dolar 1.2250 YTL seviyesinde dengelendi. Serbest piyasa kapanış 1.2300 YTL’den gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların yaptıkları satışlarla gösterge bono bileşik fazi yüzde 17 seviyesine dayandı. Güne yüzde 16.50’den başlayan faiz, günü yüzde 16.98 düzeyinden tamamladı.

İMKB YÜZDE 1.47 DÜŞTÜ: Hisse senetleri piyasasında ise güne satıcılı bir seyirle başlandı. İMKB Ulusal 100 Endeks’i yüzde 2 kayıpla 40.955 puana kadar geriledi. Ancak ABD borsasında vadeli işlemlerdeki yukarı yönlü seyir ve Avrupa borsalarının değer artışlarıyla biraz endeks toparlandı ve günü 1.47 kayıpla 41.342’den kapadı.

Türban politik risk olarak algılandı

PİYASALARDA ABD’deki olası resesyonun global piyasalara yansımasının nasıl olacağı belirsizliğinin hakim olduğunu anlatan Ata Portföy Fon Yöneticisi Cem Tözge, en büyük tedirginliğin cari açığı yüksek olan ülkelerde gerçekleştiğini söyledi. Tözge, şu değerlendirmeyi yaptı: Bu ülkeler Türkiye, Güney Afrika ve Macaristan. Zaten bu üç ülkenin para birimlerine baktığımızda yılbaşından bugüne ciddi kayıplar gözlüyoruz. Dışarıda yaşanan tedirginliğe içeride türban sıkıntısı eklendi. Türban yasasının meclisten geçmesi yabancı fon yöneticileri rahatsız etti. Bu gerginlik politik risk olarak algılandı.
 

Hisse Başarıyla eklendi