Repoda geri adım

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Müşterilerle yapılan repoyu kaldırmayı düşünen bankalar dün yaptıkları toplantıda kararlarından vazgeçtiler. Vadesiz mevduatın repoya yönelmesi nedeniyle endişelenen bankaların müşterilerle yaptıkları repoyu kaldırma yönündeki çalışması kısa sürede sona erdi. Bankalar Birliği içinde kurulan “Repo İşlemleri Çalışma Grubu müşterilerle yapılan repo işlemlerinin kaldırılması yönündeki taleplerinden vazgeçtiklerini açıkladılar. Çalışma Grubu üyeleri arasında görüş farklılıkları olmasına karşın dün yaptığı toplantıda, vatandaşla yapılan repoya bir sınırlama getirilmemesi gerektiği sonucuna vardı. Karar gündemi oldukça toplanan Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’na “bir sınırlama yapılmaması şeklinde iletileceği öğrenildi.Bankalar, hacmi yılbaşından bu yana yüzde 87.8 artarak 7.7 katrilyon liraya tırmanan reponun vadesiz mevduatı çekmesinden duydukları endişe nedeniyle böyle bir çalışma grubu oluşturmuşlardı. Başta kamu bankaları olmak üzere piyasadan borç alan bankaların istekleri doğrultusunda başladığı öğrenilen çalışmalarda müşterilerle yapılan reponun kaldırılması düşünülüyordu.Bankalar, kendi aralarında, Merkez Bankası ve Hazine ile yapılanlar hariç, repo işlemlerine zaman ve miktar kısıtlaması konulmasını, sadece ticari müşteriler ile yapılmasına izin verilerek sistemi disipline etmeyi amaçlıyorlardı.

TRLİBOR’u 16 banka belirleyecek;
Bankalar Birliği yönetim kurulu, TRLİBOR için yaptığı çalışmalara aktif büyüklüğü en büyük 16 ticari bankanın katılması kararlaştırdı. Para Piyasaları Çalışma Grubu’nun 16 Ağustos’ta “Faiz Sabitlemesi konusunda hazırladığı raporu, Birliğin yönetim kurulu da karara bağladı.

Alınan kararlara göre, aktif büyüklüğü en büyük 16 ticari bankanın katılacağı bir oluşum kurulacak. TRLİBOR, alt ve üst noktalardaki üçer teklif çıkarılarak kalan 10 bankanın belirlediği faizin ortalamasıyla hesaplanacak. Ayrıca ticari olmayan ve Fondaki bankalar faiz sabitlemesi konusunun dışında bırakıldı. (MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi