Rekabet Kurumu Kara Çarşambaya El Koydu

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Rekabet Kurumu Başkanı Müftüoğlu, `Kara Çarşamba`yı araştırmak üzere bir bilimadamını görevlendirdi. Suçlu görülen bankaya o yılki cirosunun yüzde 10`u kadar ceza verilmesi söz konusu olacak.


Rekabet Kurumu, Kara Çarşambayı gözaltına alıyor ve Türkiye`de ilk kez bankalar, rekabet kuralları açısından masaya yatırılıyor. Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, Kara Çarşamba olarak tanımlanan gecede bankacılık sektörünün rekabet dışı rolünün olup olmadığını olduysa, hangi bankaların rekabet kurallarını istismar ettiklerini araştırmak için bir bilimadamının bu konuyu araştırmakla görevlendirildiğini, bir hafta 10 gün sonra belli olacak sonuca göre kurumun hareket edeceğini açıkladı. Bu özel araştırmayla sorumlu tutulan uzmanın adının ticari itibar açısından gizli tutulduğunu da belirten Prof. Dr. Müftüoğlu, Bu kişi, hem bir akademisyen hem de bankacılık kesiminde dürüstlüğü ve bilgisiyle tanınan bir isimdir dedi.


AĞIR PARA CEZASI VAR;

Prof. Dr. Müftüoğlu, Rekabet Kurumu`nun, Kara Çarşamba ile ilgili çalışmalarının nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:


BANKALARI HANGİ YÖNLERDEN ARAŞTIRACAKSINIZ?

Görevlendirilen bilimadamının vereceği rapor ışık tutacak bu çalışmalara. Vereceği raporun ardından, sözü edilen bankaların, uyumlu eylem yaptıkları konusunda somut delillerin ortaya çıkması durumunda, bir soruşturma komitesi kurulacak. Uyumlu eylem, bir karine olayıdır. Kurulacak komite, ilgili bankalardan savunma isteyecektir. Bu savunma süreleri, önce bir ay olabilir. Daha sonra süreler uzatılabilir.


** Suçlu bulunacak bankaları, nasıl bir yaptırım bekliyor?

Soruşturmaların tüm süresi bir yılı kapsayabilir. Bunun daha kısa zamanda olması için elimizden geleni yapacağız. Her soruşturmada, rekabete aykırı davrandıkları saptanan ve suçu sabitlenen bankalara, 4054 Sayılı Rekabet Kanunu uyarınca tabanı 2.5 milyar liradan başlayan tavanı ise ilgili bankaların o yılki cirosunun yüzde 10`una kadar ulaşan para cezaları uygulanması söz konusu.


** Suçun büyüklüğü nasıl belirlenecek?

Soruşturmalar, aşama aşama olacağı için suçun büyüklükleri de bu evrelere göre değerlendirilip belirlenecek. Kasıt unsuru, önemli bir rol oynuyor burada. Yasanın öngördüğü süreler var. Nıhai cevaptan sonra sözlü savunma da yapıyoruz. Sağlıklı olması için doğrudan soruşturma açılmıyor. Çünkü, ticari itibar meselesi de önemli.


** Merkez Bankası, Hazine ve BDDK`nın bu soruşturmalarda rolü ne olacak?

Onları da dinleyeceğiz doğal olarak. Çünkü, denetim ve gözetim yetkileri var. Soruşturmalarda söyleyecekleri önemli şeyler olacak.


** Erçel, Demiralp ve Temizel`in hatalı davrandıkları saptanırsa, nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

Onlarla ilgili bir soruşturma yapamayız. Hepimiz insanız, onların da hataları olduğu ortaya çıkarsa, onları da denetleyecek kurumlar var. Bu durum, bizim dışımızda kalıyor. Biz sadece, rekabet açısından firmaların davranışlarını değerlendirebiliyoruz. Bu olayda, firma olarak bankalar karşımıza çıkıyor. Somut delillere bakacağız.


** Bu soruşturmaları yaparken, gerek siyasi açıdan gerekse bankacılık sektöründen gelebilecek tepkileri göğüsleyebilecek güce sahip misiniz?

Bu güce elbette ki, sahibiz. Biz burada, münferit olayları değil, bankacılık sisteminin doğru işlemesiyle ilgili değerlendirmeleri yapıyoruz. Uygulayacağımız kriterler, uluslararası bankacılık kriterleri olacak. Buna da kimsenin itiraz etmeyeceğini düşünüyoruz.


** İtiraz edenlere, sözünüz ne olacak?

O zaman kimsenin, Bu sistem işlemiyor. Düzen bozuk demeye hakları olmayacak. Çünkü, bir yandan yakınıp, bir yandan da, Kimsenin bana gücü yetmez anlayışında olanlardır, sistemi tıkayanlar. Bu konuda da herkesin desteğini bekliyoruz. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi