Rekabet Kurulu 21 dosyayı soruşturuyor

10.07.2003 - 10:08 | Son Güncelleme :


Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, kurulun özel sektörü denetlediğini söyleyerek, ‘‘Özel sektörü muhatap alan bir kamu kurumunun bazı imkanlara sahip olması gerekiyor’’ dedi.

Rekabet Kurulu çalışanlarına sağlanan maaş, lojman gibi hakların tartışma konusun olmasının hatırlatılması üzerine Parlak, ikramiye giydirilmiş olarak maaşların 2 milyar 105 milyon lira olduğunu saçıklayarak, ‘‘Telekom`da işçi statüsünde çalışanların maaşına bakarsanız bizdeki maaşların çok yüksek olmadığını görürsünüz. Getirilen sınırlamadan sonra Rekabet Kurulu maaşları eski cazibesini yitirmiştir’’ diye konuştu.

Rekabet Kurulu`nun aralarında EnerjiSa`nın başvurusu üzerine başlattığı ÇEAŞ da olmak üzere soruşturmasını sürdürdüğü dosya sayısı 21`e ulaştı. Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, soruşturması süren dosyalarla ilgili verileri Kurum`un İnternet sitesinde yayımlamayı düşündüklerini açıkladı.

Parlak düzenlediği basın toplantısında Kurul`un Türkiye`nin en eski bağımsız kurullarından birisi olduğunu vurgulayarak, ‘‘Rekabet Kurulu`nun varlığı nedeniyle pek çok rekabet ihlali yapılamıyor’’ dedi. Kamu tekellerinin özelleştirilmesi sonuçunda, daha rekabeti bir piyasa ortaya çıkacağını söyleyen Parlak, Rekabet Kurulu`nun, bütün piyasası düzenlemesi nedeniyle diğer bütün kurullardan daha farklı bir yeri olduğunun altını çizdi.

Parlak, özerk kurulların baskı gruplarından ve hakkında karar vereceği kurumlardan etkilenmemesi gerektiğini söyleyerek, ‘‘Kurulların denetlenmesini, özerkliği engelleyen bir unsur olarak görmemesi lazım’’ diye konuştu.

Parlak, Kurum`un altı yıldan beri verdiği para cezalarının 68 trilyon liraya ulaşmasına karşın tahsilatın çok sınırlı düzeyde kaldığını belirterek, tahsilat rakamının sadece 635 milyar lira olduğunu kaydetti.Kararların daha etkin olması olması için yasa değişikliği yapılması gerektiğini kaydeden Parlak, hazırladıkları taslakta cezalara faiz işletilmesinin yer aldığı söyledi.

Soruşturmalar

Benkar Tüketici Finansmanı

Sigorta reasürans

Süt firmaları

ÇEAŞ

Akmaya

Seramik

Coca Cola

Alçı tozu

Poliklinikler

Frito Lay

Konya Mak. Müh. Odası

TÜRSAB

Hazır beton

Çimento

TCDD

Özel Sakarya Polikliniği

Turkcell-Telsim

Ecza depoları

Ankara Ekmek

Yemek çeki

Antalya Bölgesi çimento
 

Hisse Başarıyla eklendi