Rekabet Gücü, Teknoloji Ve Verimlilik.

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-TTGV Danişmani Aykut Göker: -``Türkiye`Nin Varliğini Devam Ettirmesi İçin Tek Stratejik Seçeneği İnovasyon``


ANKARA (A.A) - 25.10.2000 - Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Danışmanı Aykut Göker, Türkiye`nin varlığını devam ettirmesi için tek stratejik seçeneğin ``inovasyon`` olduğunu söyledi. Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından düzenlenen ``Rekabet Gücü, Teknoloji ve Verimlilik`` konulu toplantıda konuşan Göker, `inovasyon`u genel olarak ``bilgi ve teknolojiyi ekonomik ya da toplumsal bir faydaya dönüştürmek`` olarak tanımladı. Bilgi ve teknoloji geliştirmenin de gerekli olduğuna dikkat çeken Göker, Türkiye`nin biyoteknoloji ve gen mühendisliği alanlarında yetenek kazanmaması halinde GAP gibi bir mega projede kayda değer net katma değer yaratılmasının mümkün olmadığını söyledi. Toplumun refahının, verimliliğin artmasına bağlı olduğunu, bunun sonucunda boşta kalacak işgücüne yeni iş alanları yaratma marifetine sahip olmak gerektiğini vurgulayan Göker, enformasyon, telekomünikasyon, esnek üretim, esnek otomasyon, biyoteknoloji ve gen mühendisliği alanlarında Türkiye`nin yetenek kazanması gereğine işaret etti.


MPM Genel Sekreteri Serpil Özdamar, bugün bütün dünyada rekabet üzerinde durulduğunu belirterek, yüksek, kalıcı rekabet gücünün yüksek teknoloji ve verimlilikle mümkün olabileceğini söyledi. ODTÜ İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.Özlem Öz, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye`nin en azından gıda, tekstil gibi rekabet edebilir alanlarda teknoloji üretmesi gerektiğini kaydetti. Kırıkkale Üniversitesi İİBF Dekanı Prof.Dr.Bedriye Saraçoğlu da bu yüzyılda bölgesel bloklaşmaların artacağını, bunların dışında kalan ülkelerin küçük balık gibi yutulacağını söyledi. Ülkelerin gücünün sahip olduğu şirketlerin rekabet gücüne ve yeteştirdiği insanların kalitesine bağlı olacağını belirten Saraçoğlu, Türkiye`nin rekabet gücünün OECD ve AB karşısında hiç de küçümsenecek boyutta olmadığını kaydetti.


Saraçoğlu, yaptığı araştırmalarda Türkiye`nin dünyada rekabet gücü bakımından makarna ve buğday ununda 2, bisküvide ise 7. sırada yeraldığını bildirdi. MPM Araştırma Bölüm Başkanı Dr. Halit Suiçmez ise Türkiye`nin genel rekabet gücü sıralamasında 1998 yılında 33, 1999 yılında 37. sırada olduğunu, 2000 yılında ise 42. sıraya gerilediğini anlattı. AB ülkelerinin, Türkiye`ye göre toplam verimlilikte 6 kat, tarımsal verimlilikte 9 kat, sınai ve hizmet verimliliğinde 5 kat önde olduğunu kaydeden Suiçmez, verimlilik açığının temel açık olduğunu, bunun giderilmesi halinde diğer açıkların kendiliğinden kapanacağı görüşünü dile getirdi.
 

Hisse Başarıyla eklendi