Rehavet kavgası

08.05.2002 - 09:09 | Son Güncelleme :


EMD İstanbul Şubesi`nin düzenlediği panelde, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti`nin, ‘‘Sabit kurda yapılan hata unutuldu, rehavete kapıldık’’ dedi. Serdengeçti konuşurken TİM Başkanı Okan Oğuz araya girip, ‘‘Kim rehavete kapıldı. Biz mi, siz mi’’ yanıtını verdi. Serdengeçti bunun üzerine, sözünü kesmemesi uyarısını yaptı. Satıcı, salonu terketti.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen ‘‘Sürdürülebilir Büyümenin Unsurları, İhracat, Turizm ve Yabancı Sermaye’’ konulu panel, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı arasında ‘‘rehavet’’ tartışmasına sahne oldu.

Panelin soru-cevap bölümünde Serdengeçti`ye, ‘‘Uygulanan dalgalı kur politikasını istikrarı nasıl sağlayacağını’’ soran Satıcı, Serdengeçti`nin cevabı bitmeden bir soru daha sormak isteyince, Serdengeçti, ‘‘Ben burada müdahale etmeden dinledim. Tekrar soru sormak istiyorsanız usule uygun olarak sorunuzu yazın ve oturum başkanına iletin’’ dedi. Satıcı ise buna karşılık sorusunun verilen cevapla ilgili olduğunu ve o yüzden konuştuğunu belirtti. Serdengeçti, soruyu yazılı olarak vermesinde ısrar edince Satıcı salonu terk etti. Satıcı`nın sorusunu, ‘‘Kur politikaları diğer politikalardan soyutlanamaz. Önceki sabit kur uygulamasında da böyle bir hata yapıldı. Bir süre sonra yapılması gerekenler unutuldu ve rehavete kapıldık. Reformlar geçikince de sabit kur politikası çöktü. Şimdi de şu anda uygulanana kur politikasının başarılı olması için diğer uygulamaların aksatılmamamısı gerekir’’ diye cevaplayan Serdengeçti, sözlerini bitirmeden Satıcı araya girdi. Satıcı, ‘‘Rehavete kim kapıldı. Bizler mi, sizler mi’’ diye sordu. Serdengeçti`den ‘‘sözümü kesmeyin, sorunuzu yazılı sorun’’ uyarısı gelince, Satıcı salonu terketti. Satıcı salonu terk ettikten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Merkez Bankası Başkanı kur politikaları konusunda ders vermek istiyorsa üniversiteye gitsin. Fiyat istikrarını sağlamak kendi göreviyse buyursun üretim ve ihracat için girdilerde fiyat istikrarını sağlasın. Bu programın arkasında tam manasıyla durması lazım. Kendisi bir önceki programda uygulanan kur politikasından bahsediyor. O kur politikasının gerçek mimarı da kendisiydi.’’

GÖREVİNİ BİLMİYOR

‘‘Merkez Bankası bizimdir. O sadece başkanı’’ diyen Satıcı şöyle konuştu: ‘‘Oraları kimseye yıktırmayız. Önceki programda da Serdengeçti Başkan Yardımcısıydı. Türkiye`yi milyarlarca dolar zarara uğratmalarına rağmen hálá görevinin başında. Bunu bir işadamı yapmış olsaydı şimdi batmıştı, fabrikası kapanmıştı ve işsizdi. Sayın Başkan bence görevini bilmiyor.’’

KURDA TEHKİLEKİ DÜŞÜŞ

Satıcı, panelin açılışındaki konuşmasında da dalgalı kuru eleştirdi. Satıcı, ihracatı köstekleyecek bir kurun çılgınlık olduğunu belirterek, ‘‘İç piyasanın daraldığı bir ortamda, ihracat artışının küçülmeyi engellemenin tek yolu olduğu bir ortamda, kuru dalgalanmaya bırakmak, kurun düşüşüne izin vermek geleceğimizi de dalgalanmaya bırakmaktır’’ dedi.

Satıcı, devalüasyon şoku yaşandığında ve ‘‘İşte, evet bu ihracatçının işine yarar’’ denildiğinde itiraz ettiklerini hatırlatarak, ‘‘Kur, kriz sırasında olması gerekenden çok fazla değerlenmiş, devalüasyon irrasyonel boyutlara varmışsa bunun nedeni piyasadaki oyuncuların en büyüğü olan devlettir. Kur bugün neredeyse yeni bir devalüasyona yol açacak kadar tehlikeli bir düşüş göstermişse bunun sorumlusu (Ben kuru dalgalandırmaya bıraktım, kusura bakmayın müdahale edemem) diyen Merkez Bankası`nın tavrıdır’’ dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi