Rakı ve 2001’e talip çok

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Rakı, likör, şarap ve sigara fabrikaları ile yabancı şirketlerin gözdesi olan TEKEL de hızla satılmak üzere Özelleştirme İdaresi bünyesine geçirilecek


Rakı, likör, şarap ve sigara fabrikaları ile yabancı şirketlerin gözdesi olan TEKEL de hızla satılmak üzere Özelleştirme İdaresi bünyesine geçirilecek


IMF ile ek rezerv kredisi çerçevesinde hızlandırılmış program konusunda mutabakata varan hükümet, tarımsal KİT`lerin özelleştirilmesini de hızlandırıyor.
TEKEL için, aşamalı olarak hızlandırılmış özelleştirme programı uygulanacak.
TEKEL`in sigara fabrikaları, sigara markaları, rakı ve şarap fabrikaları ile tuz yatakları ve tütün işleme tesislerinin satışı, ya da yabancı ortak iştiraki ile işletilmesini öngören düzenlemeler için düğmeye basıldı. İlk aşamada da TEKEL`in KİT statüsünün iktisadi devlet teşekkülüne dönüştürülerek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`na (ÖİB) devri planlanıyor. TEKEL Genel Müdürlüğü`nün bağlı olduğu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, üç ay kadar önce TEKEL`in hazırladığı yeniden yapılanma planını Bakanlar Kurulu`na sundu. Ancak üretim, pazarlama, ithalat, tütün işleme gibi dört - beş ayrı şirket kurulmasını öngören bu düzenleme, daha sonra yapılan itirazlarla beş ayrı yeni KİT yaratıldığı, altı genel müdür, 28 genel müdür yardımcısı, 35 yönetim kurulu üyesi kadrosu ihdas edildiği gerekçesiyle rafa kaldırıldı. Hazırlanan ilk yeniden yapılanma planında, TEKEL özelleştirmesi ve yapılanmasının da TEKEL`in bağlı olduğu bakan tarafından yürütülmesi öngörülüyordu.


KARAR HAZIRLANIYOR;

TEKEL özelleştirmesinde istenilen hıza ulaşılacağı belirtilirken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın ise, yüzbinlerce tütün üreticisinin sahipsiz kalacağı, tütün ve sigara piyasasının uluslararası sigara ve tütün tekellerinin denetimine geçeceği gerekçesiyle karşı çıktığı kaydediliyor. Yapılan projeksiyon çalışmalarında öncelikle tütün işleme tesislerinin elden çıkartılması planlanırken, aşamalı olarak TEKEL`in tütün, alkol, tuz, rakı, şarap fabrikalarının satışı sonrasında, toplamı 1 - 2 milyar dolar arasında bir gelirin elde edilebileceği, bazı marka satışlarında ise tümüyle satış yerine, yabancı ortak alınması yönteminin izleneceği öğrenildi.


ÜNLÜ MARKALAR YARIŞACAK;

Ankara Viski Fabrikası`na bazı uluslararası ünlü viski markalarının ilgi gösterdiği belirtilirken, TEKEL`in uluslararası üne sahip ve yıllanmış teknoloji ile üretilen 30`un üzerinde çeşiti kapsayan likör fabrikasının da en çok ilgi gösterilen tesisler arasında olduğu kaydediliyor. TEKEL`in tütün işleme tesisleri ile sigara fabrikaları için daha önce de ilgi gösteren, yabancı sigara üreticilerinin, yeni özelleştirme planını bekledikleri kaydedildi.


PM, JTI, BAT ÇEKİŞİYOR;

Bunların başında halen Türkiye`de de kendi markalarını üreten Philip Morris ile R.J Reynolds`u alan Japan Tobacco International (JTI) geliyor. Ayrıca Brıtısh American Tobacco (BAT) da TEKEL`in sigara fabrikaları ve satışa çıkartılacak sigara markaları ile ilgileniyor. Rekabetin en yoğun olacağı markaların Tekel 2000 ve 2001 olacağı, alkol üreticisi firmaların da rakı fabrikalarıyla ilgilendikleri, Fransız, Portekiz, İtalyan ve İspanyol şarap üreticilerinin de TEKEL`in şarap fabrikalarında incelemeler yaptıkları kaydediliyor. Yunanistan`dan da uzo üreticisi bazı özel kuruluşların rakı fabrikalarıyla, bazı Yunanlı üreticilerin de şarap fabrikalarıyla ilgilendikleri belirtiliyor. (MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi