Rabak Elektrolitik Bakır sırra kadem bastı

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bir zamanların parlak şirketi Rabak`ın sırra kadem basması ilgi çekmeye devam ediyor. Bazı şirketler var ki parlak bir devir yaşadıktan sonra şaşırtıcı bir şekilde ve birdenbire ortadan kaybolabiliyor. Bu şirketlerden biri de ilginç öyküsüyle Rabak.

1957 yılında kurulan Rabak, elektrolitik bakır ve alaşım alüminyum örgülü iletken, alüminyum döküm ve çelik teller üretiyordu. Şirket, Ocak 1986-Mart 1993 yılları arasında borsada işlem gördü. Şirket İzmit ve Kağıthane`deki fabrikalarında üretim yaptı. Ürettiği ince telleri, Avrupa ve Amerika`da çeşitli ülkelere ihraç ediyordu.

1991 yılında şirketin bir önceki yıla göre net satışları yüzde 6 azalırken, şirketin esas faaliyet kârı da yüzde 50 düştü. 1992 yılında Santral Holding Genel Müdürü olan Halil Bezmen, Kağıthane`de 37 dönüm arsa üzerine kurulu tesisi, 23 milyon dolara Keçeli ailesine sattı. Yedi ayrı fabrikada üç farklı metalin işlendiği bir üretim yapısına sahip olan Şirket, Rabak Elektrolitik Bakır ve Mamulleri A.Ş. İnce Tel Fabrikası dışındaki diğer 6 tesisini sattı.

Şirket, İnce Tel Tesisleri`ne toplam 24 milyon dolarlık yatırım yaptı ve bu yatırımın tümünü kredi ile gerçekleştirdi. İzmit`te bulunan İnce Tel Tesisleri`nde ince tel üretimi konusunda ihtisaslaşma kararı alındı.1993 yılında şirket mevcut tesislerini yenilemek için ihtiyaç duyduğu yatırım harcamasını karşılamak üzere tesislerini satıp tek fabrikada üretimini sürdürmeye başladı. 12 Mayıs1993 tarihinden itibaren kot dışı pazarda işlem görmeye başlayan şirket, 29 Haziran 1993 tarihinde konkordato talebinde bulundu. Daha sonra şirket Borsa kotundan çıkarıldı ve Borsa işlemlerini durdurdu. Şirket 9 Şubat 1994 tarihi itibariyle korkordato talebini geri çekti. Şirketin konkordato ilan etmesinin nedeni ise 3 trilyon liralık borcuydu. 1994 yılında Halil Bezmen, en büyük alacaklısı olan Çukurova Grubu bankalarıyla anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya rağmen Rabak`ı kurtarma çalışmaları bir netice vermedi. Mart 1993 yılından itibaren borsadaki tahtası kapanan şirket, bir daha işlem görmedi. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi