Putin`in umudu Berlusconi

01.07.2003 - 08:42 | Son Güncelleme :


Mavi Akım için uluslararası tahkime gitme kararı Rusya`da büyük sıkıntı yarattı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mavi Akım`da arabulucu olmasını istediği İtalya Başbakanı Sylvio Berlusconi`ye şimdi de üçlü zirve baskısı yapıyor. Putin, AB Dönem Başkanlığı`nı bugün devralan İtalya Başbakanı`ndan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendisini bir araya getirmesini istedi.

Berlusconi, İtalyan şirketi ENI`nın de içinde bulunduğu Mavi Akım Projesi`nde yaşanan pürüzlerin tahkime gitmeden çözülmesi için Başbakan Erdoğan`a `Tahkim için acele etmeyin` mesajı göndermişti.

Türkiye`ye ekonomik yaptırım arayışı

Bu arada Rus yönetimi, uluslararası tahkime gidilmesi ve Rusya`nın istediği sonucu alamaması durumunda Türkiye`ye yapabileceği ekonomik yaptırımları tartışmaya başladı.

Türkiye`ye gidecek Rus vatandaşlarına yüzde 35 fon uygulanması, bavul ticaretine yeni vergiler getirilmesi, Rus ihalelere girecek Türk firmalarına sınırlama ekonomik baskı formülleri arasında yer aldı.

AKŞAM`ın sorularını yanıtlayan Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Mavi Akım anlaşmazlığı sonrasında bu konuda Türkiye`den çok sayıda sorular aldığını söyledi. Büyükelçi, `Ancak Rus hükümet kaynaklarından bu yönde bir bilgi ulaşmadı` dedi.



 

Hisse Başarıyla eklendi