PTT E-Posta Şirketi Kuruyor

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Çeşitli Bankalarla Görüşen PTT Faturalarınızı En kısa Zamanda Alıcıya Ulaştırmayı Hedefliyor


PTT, finans ve bankacılık çevreleriyle ortaklaşa e-posta olarak bilinen elektronik posta şirketi kurmak üzere görüşme yürütüyor.

PTT Genel Müdürü Dursan Dağaşan, ANKA`ya yaptığı açıklamada çok sayıda özel bankayla sürdüğünü belirttiği görüşmelerin, aralık ayında sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti. Dağaşan, kurulacak şirketin, oluşturulacak bilgisayar ağlarıyla, anlaşma yapılacak bankanın müşterileriyle ilgili fatura bilgilerini, o ildeki merkezlerde toplayarak faturalayacağını; faturaların otomatik makinelerle yapılacak zarflamanın ardından zaman yitirmeden alıcısına ulaştırılacağını söyledi.

Türkiye`nin en ücra köşelerine kadar uzanan ağıyla bankacılık hizmeti için önemli bir avantaja sahip olan PTT, Körfezbank ile 3 yıllığına bir anlaşma yapmıştı. PTT, kredi kartı ile yapılacak ödemelerle ilgili olarak 3 özel bankayla daha görüşüyor. Görüşmelerin kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor.

Hazine ile kar kavgası

Bu arada PTT`nin, geçen yılki 3 trilyon liralık karı, Hazine ile arasında anlaşmazlık konusu oldu. Geçen yılın karından 1.5 trilyon lira isteyen Hazine`ye direnen PTT; paranın yatırım harcamaları için kullanılmasında ısrar ediyor.

1996 yılını 41.5 milyar lira, 1997 yılını 197 milyar lira, 1998 yılını ise 273 milyar lira zarar ile kapatan PTT; yıllardan sonra ilk kez geçen yıl kara geçti. Şirket 1999 yılını 3.2 trilyon lira karla kapattı. Yıllar sonra gelen bu kar PTT ile Hazine arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Hazine, PTT`den, geçen yılki karının 1.5 trilyon liralık bölümünü istiyor. Hazine`nin bu kar payını ödemesi için aralık ayına kadar süre tanıdığı PTT ise karın Hazine`ye aktarılması yerine, hizmet çeşitliliğini artırarak, kaliteyi yükseltmek ve yeni iş olanakları açmak amacıyla kullanılmasını istiyor.

33.5 trilyon lira ödenmiş sermayesi bulunan PTT, 40 trilyon lira olan nominal sermayesini 100 trilyon liraya çıkarmak istiyor. PTT`nin bu önerisi, Devlet Planlama Teşkilatı`ndan (DPT) geçti. Öneri Hazine`de bekliyor.

Bu amaca yönelik olarak kar payının, 100 trilyon liraya çıkarılması öngörülen ödenmiş sermayelerine sayılmasını isteyen PTT yönetimi, bu parayı Hazine`ye aktarmaya niyetli görünmüyor.

PTT`nin bu yılın ilk 9 ayındaki brüt karının da 34 trilyon lira olduğu belirtildi. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi