Poas Icin Acik Artirma, 3 Mart`ta.

23.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Petrol Ofisi`neait yuzde 51 oranindaki kamu hissesinin blok satisi icin 3 Martta acik artirma yapilacak. Ozellestirme Idaresi Baskanligi`ndan yapilan aciklamada, POAS`in nihai pazarlik gorusmelerinin 3 Mart Cuma gunu yapilacagi, gorusmelerin seffaflik ilkesi geregi noter ve basin onunde olacagi bildirildi. POAS ihalesi icin son revize teklifler ise 24 Subat Persembe gunu verilecek. Daha sonra firmalar 3 Mart`ta acik artirmaya cagrilacak. Aralarinda medya kuruluslarinin da bulundugu guclu konsorsiyumlarin yaristigi POAS ihalesinde geri sayim basladi. POAS`in 1998 yilindaki ihalesinde 650 milyon dolardan acilis yapilmis, daha sonra teklif 1 milyar 160 milyon dolara kadar yukselmisti. Bu kez ilk ihaleden farkli olarak firmalardan revize teklif hazirlamalari istendi. Eger firmalarin verdikleri teklifler yeterli gorulmezse, acik artirmrada fiyatlarini yukseltmeleri istenecek. Halen on izin icin Rekabet Kurulu`ndan onay beklenen POAS ihalesinde, acik artirmanin ardindan teknik olarak ihale tamamlanacak. Daha sonra sonuc tekrar Rekabet Kurulu`na gonderilecek, onay alindiktan sonra Ozellestirme Yuksek Kurulu`na sunulacak. Kazanan teklif sahibine bildirim yapildiktan sonra, finansmanin saglanmasi icin 90 gun sure taninacak. Tum calismalarin 2000 yilinin ikinci ceyreginde tamamlanmasi planlaniyor.
Alarko Holding Genel Muduru Ayhan Yavrucu, POAS`in fiyatina iliskin basinda yer alan haberlerin `spekulatif` oldugunu, bu tur aciklamalari yapan kisilerin POAS hakkinda gercek bilgiye sahip olmadiklarini savundu. yavrucu, POAS ihalesine teklif veren 4 konsorsiyumun esit sansa sahip oldugunu da vurguladi. Ozellikle Petrol-Is Sendikasi tarafindan POAS`in borsadaki hisseleri gozonune alindiginda yuzde 51 hissesinin degerinin 3 milyar dolara yakin ciktiginin hatirlatilmasi uzerine Ayhan Yavrucu, `Soyleyen kisilerin POAS`in kayitlarini, gelir tablolarini, yonetim sistemini, organizasyonunu bildigini sanmiyorum. Bence bunlar, ihale oncesi yapilan spekulasyonlar. Bunlarin hicbirinin gercek bilgiye dayandigini zannetmiyorum`d edi. Ihalede ortaklik kurduklari Vakifbank`i `bulunacak en iyi partner` olarak tanimlayan Yavrucu, `Vakifbank`la hicbir problemimiz yok. Son derece uyumlu bir ortakligimiz ve iyi bir calismamiz var. Vakiflar Bankasi`ndan cok memnunuz. Gercekten bulunabilecek en iyi partnerlerden biri` diye konustu. Yavrucu, ihaledeki sanslarini ise, `Herkes kadar sansimiz var. Herkes kendinde ne kadar sans goruyorsa, biz de o kadar sansliyiz` diye konustu.
Dogus Holding Genel Muduru Suleyman Sozen ise POAS`in pazar payinin yuzde 44`un altina indigini, Kurum`un pazar payini yukseltmenin zor oldugunu belirterek, `POAS`in Istanbul`daki pazar payi sadece yuzde 6. Bu da Shell`in ucte biri` dedi. Sozen, POAS`la ilgili bilgi odalarinin konsorsiyumlara acilmasinin nedenini, tanitim kitapcigunda detayli bilgi verilmemesi oldugunu belirterek, POAS`ta istihdam edilen isci sayisinin yuksekligine dikkat cekti. Sozen, persembe gunu son tekliflerini, revize edilecek yeni fiyatlara gore vereceklerini de vurguladi.
Petrol-Is Sendikasi Baskani Mustafa Oztaskin, POAS`la muakvelesi olan bayilerin, hizli bir sekilde ofisi terketmeye yonlendiridigini belirterek, `bu cok carpici birsey. Ozellikle ozel sirketlerin dagitimlarinin basina, POAS`in eski calisanlari getirildi. POAS`in pazar payinin yuzde 44`lere kadar dusuruldugunu ifade eden Oztaskin, `POAS`in pazar payinin dusurulmesi, borsa degerinin ve fiyatin da dusmesine yol acan bir etken. POAS`in hisse senetleriyle ilgili oynamalar, son 1-1.5 aydir doruk noktasina ulasti` dedi. Sirketlerin verecegi revize tekliflerin acik artirmada yukselmeyebilecegini kaydeden Oztaskin, `Deger tespitlerinin aleni bir sekilde yapilmasi gerekiyor. Arsalarin degerit espit edilemiyor. Deger tespiti yapilacaksa, gizli odalarda bilgiler aktarilarak degil, aleniyet kurallari icinde toplumun bilecegi seyler olmali. Gizli odalarda birseyler kaciriliyor` diye konustu. (DUNYA)

 

Hisse Başarıyla eklendi