Piyasaların gözü bu verilerde! İşte beklenti

11.04.2018 - 08:54 | Son Güncelleme :

Cari işlemler dengesinin şubat ayında 4.2 milyar dolar, 2018 sonunda 51.5 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Merkez Bankası, şubat ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini bugün saat 10.00'da açıklayacak.

https://i.bigpara.com/i/55big/ithalat_ihracat_gemi_650_8.jpg

Cari işlemler dengesinin Şubat ayında 4.2 milyar dolar, yıl sonunda ise 51.5 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Reuters'ın 12 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Şubat ayı için cari açık tahminleri 4.1-6 milyar dolar bandında yer aldı.

Cari denge geçen yılın Şubat ayında 2.57 milyar dolar, 2017'nin tamamında 47.17 milyar dolar açık vermişti.

Cari açık Ocak ayında ise 7.1 milyar dolar ile 6.9 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş, ekonomistler cari dengede önümüzdeki dönemde, petrol fiyatları, turizm gelirleri, iç talep ve altın ithalatının seyrinin belirleyici olacağını belirtmişti.

##$HABER_1445331$##

Haberin Devamı

Öte yandan Reuters'ta yer alan bir analizde Mart ayında tarihin en yüksek ihracatının yapıldığı, ancak ithalattaki artış hızının ihracat artışının iki katından fazla olmasının Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açık açısından izlenmesi gereken önemli bir risk unsuru olabileceği belirtilmişti.

OVP'ye göre cari açığın bu yıl GSYH'nın yüzde 4.3'üne denk gelecek şekilde 40 milyar dolar olması bekleniyor.

Ekonomi yönetimi Türkiye'nin en büyük kırılganlığı olarak görülen cari açıkta kalıcı bir iyileşme için dış ticaret açığını önümüzdeki üç-dört yılda 20 milyar dolar azaltmayı öngören adımlara hazırlanıyor.

Bu adımlarda, gelecek hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen büyük montanlı yatırım içeren proje bazlı teşvikler başrol oynayacak.
   

 

Hisse Başarıyla eklendi