Piyasalardaki hareketlik neden kaynaklanıyor? Beklenti ne?

11.12.2015 - 15:57 | Son Güncelleme :

Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral Karayazıcı piyasalardaki hareketliği ve beklentilerini bigpara.hurriyet.com.tr için değerlendirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_94965.jpg

İşte Karayazıcı'nın yorumu:

##$$DOVIZWIDGET##$$

Yurtiçi piyasalar negatif bir fiyatlama içinde. Bunun içsel gerekçeleri sırası ile Rusya ile yaşanan gerilimin yumuşamıyor olması ve artçı sarsıntılarının şiddeti, Musul faktörü ve reform paketinin bütçe açığına neden olabileceğine yönelik güçlü çekinceler. Döviz cephesi dünyaya paralel seyrediyor. Yurtiçinde yükselen euro ve dolar diğer gelişen ülkelerde de yükseliyor. Dışsal rüzgarı belirleyen öncelikli faktör ise petrol fiyatları. Her ne kadar petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye için pozitif olsa da, petrol ihraç eden ülke ve şirketlerin zor duruma düşmesi riski dünya genelinde esintiyi negatif kılıyor. Lokal olarak G.Afrika’da Maliye bakanının görevden alınması da bu iklimi besledi. G.Afrika Randı bu hafta USD karşısında % 10,4 değer kaybetti.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Haberin Devamı

BIST özelinde fiyatlar aşırı ucuz sayabileceğimiz 70.000 puana yaklaştığı için yeniden bir dengelenme görmemiz ve ibrenin yukarı dönmesi daha yüksek olasılığa sahip. Bu seviyenin aşağı geçilmesi ve savrulmanın 67.000 puana kadar sürmesi için major yeni bir negatif habere ihtiyaç olduğunu Aralık özelinde yaşanan değer kaybının da geçici olacağını ve önümüzdeki haftalarda telafi edileceğini düşünüyorum.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Döviz cephesi yurtdışına daha bağımlı. 2,96 pekala bu hareketin tepe adresi olabilir. Dış iklime bağlı olarak belki 3,02 civarı da test edilebilir. Ancak ben 16 Aralık tarihli FED toplantısını takiben dış iklimin dolar aleyhine ve gelişen ülkeler lehine döneceğini tahmin ediyor , cari seviyeleri ve FED öncesi perdeyi dolara yönelim için emniyetli bulmuyorum. Tahvil tarafında ise yükselen faizlerin yeterince çekici olduğunu , 2016 ilk yarısında Türk tahvillerinde faiz oranlarının cari düzeylerin 2 puan kadar altına gelebileceğini düşünüyorum.

 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi