Piyasalarda tarihi gün

19.09.2007 - 17:46 | Son Güncelleme :

ABD Merkez Bankası`nın yarım puanlık faiz indirimi piyasalarda büyük bir coşku yarattı

https://i.bigpara.com/i/55big/yabancidowjones.jpg

ABD Merkez Bankası`nın yarım puanlık faiz indirimi piyasalarda <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabancidowjones.jpg" align="right" vspace="5">büyük bir coşku yarattı.

HÜRRİYET

Borsada tarihin en büyük günlük yükselişlerinden biri gerçekleşirken, dolar tam 6 yıl önceki rakamlara geri döndü. Uzmanlar, piyasalarda çok hızlı bir hareket yaşandığını, bu hareketin devamının yurtdışına bağlı olduğunu belirtiyor.

Borsa güne yükselişle başlarken, bu eğilimini kapanışa kadar devam ettirdi. Özellikle ikinci seans açıklanan ABD enflasyonunun dünkü FED kararını destekler nitelikte gelmesi ve 2006 ekim ayından bu yana ilk kez düşüş göstermesi, borsada alımların hızlanmasını sağladı. Aynı anda ABD borsalarının da dünkü olumlu görünümü koruması ile endeks 54 bini zorlamaya başladı. Ağırlıklı olarak mali sektör hisselerine gelen alımlar endeksi gün sonunda  53 bin 884 puana taşırken, hisse senetleri ortalama yüzde 6.70 değer kazandı.

MEHMET ÇOBAN`IN TEKNİK YORUMUNU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Borsadaki seyri değerlendiren uzmanlar, FED`in yarattığı iyimserliğin bugünkü hareketin temelini oluşturduğunu belirtiyor. HSBC Bank Hazine ve Sermaye Piyasaları Stratejisti Fatih Keresteci, FED`in  kararının TCMB`nin elini rahatlattığını ve önümüzdeki dönemde TCMB`den yüksek tutarda yeni faiz indirimleri beklenebileceğinin altını çizdi. Keresteci, Bu da YTL  cinsi bono ve tahvilleri cazip kılıyor. Hisse senedi piyasasının da bu  iyimserlikle birlikte önemli bir yükseliş yaşayabileceğini tahmin  ediyoruz diye konuştu.

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, FED`in hareketini olumlu bulmakla birlikte temkinli olunması gerektiğinin altını çiziyorlar. Yarım puanlık faiz indiriminin önümüzdeki dönemde enflasyonist kaygıları ve ABD ekonomisinin sağlığı ile ilgili endişeleri gündeme taşıyacağını belirten uzmanlar, bu nedenle gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Uzmanlar ne diyor...

Turkish Yatırım Finansal Strateji Direktörü Gökhan Uskuay, piyasalarda aşırı bir iyimserlik yaşandığını ve FED`in resesyon tehlikesine vurgusu piyasalar tarafından yankı uyandırmayıncaya kadar bu aşırı iyimserliğin sürebileceğini belirtti. "FED`in faiz indirmesi, YTL`de aşırı değerlenmeye neden olabilir, YTL`ye geçiş hızlanabilir" diyen Uskuay, borsada ise 52 bin 400-53 bin puan bandına bir hareklet yaşanabileceğini kaydetti.

Gedik Yatırım raporunda, 0,25 puan indirilmesi beklenen faizin 0,50 olarak beklentilerin üzerinde düşürülmesinin piyasalar için sürpriz olduğuna işaret edildi. "Bu sabah bizde dolar 1,235YTL seviyesine gerileyerek bu karara tepki verdi" denilen raporda şu ifadeler kullanıldı: "Bu kararın finansal piyasalarda olumlu etki yapmasının arkasında fonda hep bu kararın bir durgunluğa işaret edip etmediği tartışılacak. Bizde TC Merkez Bankası’nın faiz indirimleri için elini şimdilik rahatlatmış gibi görünen FED kararı önümüzdeki dönemde enflasyon rakamlarımızın ve dünyadaki kredi sıkışıklığının nasıl gelişeceği izlenecek."

HSBC Yatırım ise piyasada bir ralliye dikkat çekti. "FED’in 50 baz puanlık gösterge faiz indirimi mali piyasalarda hafif çaplı bir ralliye neden olabilir" diyen HSBC Yatırım, şu noktalara işaret etti: "Dolar için ilk hedef bu yılın en düşük düzeyi olan 1.2350 olacaktır (bu seviye aynı zamanda 2001 yılı Temmuz ayından bu yana en düşük seviye). Döviz cephesindeki bu olumlu gelişme faiz ve hisse senedi piyasalarında da ciddi bir iyimserliğe yol açacaktır. Gösterge bileşik faizin yüzde 16.8’e doğru bir düşüş gösterebileceğini, İMKB-100 endeksinin 52 bin 400 direncinin üzerinde 53 bine doğru bir yükseliş yapabileceğini öngörüyoruz."

Öte yandan Anka`ya konuşan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, FED`inkararını şöyle yorumladı: "Yarım puan düzeyindeki indirim kısa vadede piyasaları çok rahatlatacak. Orta vadede olumlu havanın sürmesi için uluslararası piyasalarda mali şirketlerin bilançolarındaki sorunları bu süreçte gidermeleri gerek. Uluslararası piyasaları gözleyen Türk piyasasında bu karar kısa vadede ciddi kredi yatırımlarına dönüşecebilir. Eğer bu indirim, ABD’de ekonomik büyüme oluşturmaması durumunda orta vadeye ertelenen daha büyük bir dalgalanma ve kriz doğurabilir."

ABank Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer ise ,"Piyasalar çok olumlu açılacak. Ancak, orta vadede endişeler var. Dünyada merkez bankaları finans piyasalarının beklentileri doğrultusunda hareket ediyor. Umarım orta vadede bu oyun ters tepmez" diye konuştu.

 

Hisse Başarıyla eklendi