Piyasalar MB'ye kilitlendi! Beklenti ne?

24.02.2015 - 09:52 | Son Güncelleme :

Faiz indirimi bekleyen 14 kurumdan sekizi 25 baz puan, beşi 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyor

https://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_650_6.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_650_6.jpg">

Faiz indirimi bekleyen 14 kurumdan sekizi 25 baz puan, beşi 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyor.

Siyasilerin yaklaşan seçim öncesi yüksek oranlı indirim taleplerine karşın enflasyonu işaret eden ve erken bir faiz indirimine gerek görmeyen Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün rutin PPK toplantısında politika faizinde ölçülü bir indirime gitmesi bekleniyor.

Reuters'ın toplam 19 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette 14 katılımcı TCMB'nin politika faizinde ölçülü olarak nitelendirilen 25 ile 75 baz puan arasında bir indirim beklerken, beş katılımcı ise politika faizinin sabit tutulacağını öngördü.

Ankette faiz indirimi bekleyen 14 kurumdan sekizi 25 baz puan, beşi 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim öngördü.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Faiz koridorunun alt bandı olan mevcut yüzde 7.50 seviyesindeki gecelik borç alma faizine ilişkin tahmin veren 19 katılımcıdan 14'ü indirim öngörürken bu sayı üst bantta daha az oldu.

Reuters'in haberine göre; ankette yüzde 11.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizine tahmin veren 19 katılımcıdan 10'u, Piyasa Yapıcı (PY) bankalara uygulanan yüzde 10.75 seviyesindeki borçlanma imkanına ilişkin faize tahmin veren 16 katılımcıdan ise yedisi indirim öngördü.
  
Yılın ikinci yarısı için görüşler farklı

Reuters anketinde önümüzdeki döneme ilişkin politika faizi beklentileri ise ilk çeyrek sonuna kadar sadece indirimleri içerse de yılın ikinci yarısında ise beklentiler birbirinden farklılaşıyor.

Yılın ikinci yarısında Fed'in izleyeceği politikanın belirleyici olacağını söyleyen analistler, TCMB'den politika faizinde artırım olasılığı da dikkat çekiyor.

Yıl sonundaki politika faizi beklentisine dair soruya yanıt veren 12 katılımcıdan üçü TCMB'nin ikinci yarıda faiz artırımına gitmesini beklerken, bazı katılımcılar, bu dönemde politika faizinin sabit tutulacağını ancak likidite adımları ile sıkılaştırma yapılabileceğini belirtiyorlar.

 

Hisse Başarıyla eklendi