Piyasada türban etkisi

12.02.2008 - 09:14 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Yurtdışı piyasalarda devam eden olumsuz havanın yanı sıra üniversitelerde türbana serbesti sağlayan Anayasa değişikliğinin Meclis`te kabul edilmesinin yarattığı endişeler piyasaları dalgalandırdı. Borsa ve bonoda satış yapan yabancılar, dövize yönelince dolar 1.23 YTL`ye çıktı.
Dün Avrupa piyasaları yüzde 1`ler düzeyinde değer kaybetti. Türkiye`deki dalgalanma bu piyasalara göre daha derin oldu. Uzmanlar, bunu türbanla ilgili gelişmelerin yarattığı kaygıyla açıkladı. Aynı gelişmelerin etkisi ile bono faizi de yüzde 16.92`ye yükseldi. İstanbul Borsası günü yüzde 1.47 oranında değer kaybederek 41 bin 342`den tamamladı.


YTL`nin kaybı yüzde 2

Böylece, yılbaşından bu yana yüzde 26 değer kaybeden borsanın türban tartışmalarının hızlandığı 25 Ocak`tan bu yana ki değer kaybı yüzde 10`u buldu.
Bu arada euro 1.7840 YTL`ye, Cumhuriyet altını da 240 YTL`ye çıktı. YTL dün dolar karşısında yüzde 1.99, euro karşısında ise yüzde 2.46 oranında değer kaybetti.


ABD yüzde 0.48 değer kazandı

G7`de global ekonomideki yavaşlamanın dile getirilmesi, Yahoo`nun Microsoft`un teklifini reddetmesi, sigorta şirketi AIG`nin kredi türevlerinin değerlenmesi konusunda eleştiri alması, Alman IKB Bankası`nın batmamak için kredi aradığını açıklaması Avrupa borsalarına yüzde 1`i aşan oranlarda değer kaybettirdi.
İngiltere`de enflasyonun yüzde 1 artışla 16 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirerek yüzde 5.7`ye yükselmesiyle İngiltere borsasında yüzde 1.32`lik düşüş yaşandı.
Düşüşle açılan ABD borsası ise ekonominin 6-8 ay içinde canlanacağına yönelik analizlerin etkisiyle, teknoloji ve enerji hisselerinin öncülüğünde yüzde 0.48 oranında değer kazandı.


<ımg hspace="10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/12/ekonomi/resim/axeko023.jpg" align="right" vspace="10" border="0"> `Tartışmalar başladıktan sonra kayıplar arttı`


Finans Yatırım Yurtiçi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci, dövizdeki hareketin piyasaları `rahatsız` ettiğini söyledi. Keresteci, Borsa, yurtdışındaki gelişmelere bağlı olarak 41-43 bin seviyelerinde gidip gelecek. Dövizi takip etmek lazım dedi.
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, borsadaki yaşaşan düşüş konusunda, Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönündeki hareketler, yurtdışı piyasalardan daha agresif bir düşüş yaşamamıza sebebiyet veriyor dedi. Uskuay, Türban tartışmaları başladıktan sonra değer kayıpları artmaya başladı dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi