Pıyasa Kıpır Kıpır.

25.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


1999 yilinda dayanikli ve yaridayanikli tuketim mallarinda kriz nedeniyle ertelenen taleplerin geri donmesine enflasyonla mucadele cabalari da eklenince, piyasadaki canlanma kipirtilari giderek artmaya basladi. Bankalarin verdigi kredi faizlerindeki keskin dususler ve vadelerin uzamasininda etkisiyle ozellikle otomotiv, gayrimenkul ve beyaz esya sektorunde buyuk bir hareketlilik gozleniyor. Uzmanlar, ozellikle bu aydan sonra daha da artacagina dikkat cekiyorlar.
BEYAZ ESYA: Yilin ilk 2 ayinda buzdolabi, otomatik camasir makinesi, bulasik makinesi ve firindan olusan toplam beyaz esya ic satislari yuzde 0.4, uretim de yuzde 13.9 oranin da artti. Ocak ayinda yuzde 11 oraninda gerileyen ihracat da subatta yuzde 38 oraninda artis var. Ilk iki ayin verilerine bakildiginda ikinci ve ucuncu dort aylik donemde satislarin yuzde 10-15 artmasini bekledikleri belirtildi.
OTOMOTIV:Ilk 3 aylik veriler, gectigimiz yili 1994 yilindan bu yana en kotu rakamlarla kapatan otomotiv sektorunun gecen yila gore oldukca iyi bir yil gecirecegini gosteriyor. 1993`u otomotivin "altin yili" olarak degerlendirildi.
TEKSTIL-HAZIR GIYIM:1999 kirizinden en cok etkilenen sektorlerin basinda gelen tekstilde bu yilin imalat sanayi verileri uretim artisinin basladigini gosteriyor. Aylik uretim endeksi giyim esyasi imalatinda yuzde 36.6, tekstil urunleri imalatinda iseyuzde 12.6 artti. Ihracatta ilk 3 ayda yuzde -0.6 dusus var ancak yurtdisinda piyasa olusturmaya calisan bazi firmalarin ihracat ve ciro rakamlari artis trendinde. Iliskilerini yurtdisi pazarlarinda artirmaya calisan bu sirketlerin ihracatlari gecen yila gore yuzde 20-50 arasinda artti. 2000 sonunda hedefledikleri ciro rakamlari ise gecen yili ikiye katliyor.
EMLAK:Son iki yildir yasanan ekonomik krizin uzerine yasanan deprem felaketiyle buyuk bir durgunluk icine giren emlak sektorunde de canlanma var. Son donemlerde gayrimenkul piyasasinda yasanan bu hareketlilikte, faiz oranlarinin dusmesi, kur programi ve enflasyonun kontrol altina alinma girisimlerinin buyuk rolu var. Cunku gayrimenkul piyasasi son 2 yildan bu yana global kriz ve yukselen faizlerin baskisi altinda gelismeye calisiyordu. Yeni ekonomi programi cercevesinde faiz oranlarinin yuzde 100`lerin altindayken yuzde 30-40`lara dusmesiyle gayrimenkul piyasasi uzerindeki baski kalkti ve piyasa canlandi. Buna, 25 yildan bu yana devam eden enflasyonun dusurulmesi calismalari da eklenince piyasada onemli bir hareket basladigi ifade ediliyor.
NAKLIYE:Piyasada satislarin artmasina ragmen Turkiye Nakliyeciler Dernegi`nin verilerine gore arac cikis sayilari gectigimiz yillara gore yuzde 15 oraninda dustu. Gecen yil her ay urunlere zam yapildigi icin 5 koli urun alindigini soyleyen Turkiye Nakliyeciler Dernegi Baskani Erol Ozcelik, "Gecen yil stoklu calisiyorlardi. Ama bu yil zamlarin az olmasi stoklu calismayi dusurdu. Parasi olan marka, dolara yatiriyor" diyor.
DEMIR-CELIK: Ilk iki ayda uretim yzude 2.6 artti. Mayis ayindan sonra canlanmanin hizlanmasi bekleniyor. Demir-Celik Ureticileri Dernegi`nden alinan bilgiye goree, ocak-subat doneminde demir- celik uretimi gecen yilin ayni donemine gore yuzde 2.8 artarak 2 milyon 133 bin 147 tona ulasti. (YENI BINYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi