Pfizer`dan Araştırma Geliştirme Atağı

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Geçenlerde Warner - Lambert`i yutan ve dünyanın en büyük ilaç üreticisi grubu haline gelen Pfizer yeni bir yapılanmayla araştırma ve geliştirme bölümüne gelecek yıl itibarıyla 4.5 milyar dolar aktaracak.


ABD`li ilaç şirketi başlangıç araştırmalarını 8 ayır bulgu departmanında gerçekleştirecek ama ilaçların insanlar üzerinde denenmesini içeren geliştirmeyi ABD`nin Connecticut eyaletindeki New London kentinde konuşlandıracak.
Yeni yapılanma Glaxo - SmithKline`ın planladığı girişimlere benziyor. Glaxo - SmithKline, SmithKline Beecham birleşmesinden sonra ikinci en büyük ar - ge bütçesine sahip olacak. Şirketlerin yasal anlamda birleşmiş kabul edilebilmeleri anti - tröst yetkililerinin incelemelerine bağlı. Glaxo - SmithKline ar - ge fikrini bir adım daha öteye taşıyarak her bölümü kendi içinde kar için çalışan ayrı birimlere bölecek. Bunlar merkez örgütten hizmet satın alıp satacaklar. Başka türlü bir örgütsel yapı geliştirmek zorundaysak, diyen Henry McKinnel, Pfizer`ın başkanı. O, Ocak ayında icra başkanlığına getiriliyor ve Warner Lamber ile entegrasyonu sağlayacak.


Buluşlar bölümünde küçük buluntu birimlerindeki heyecanı canlı tutmak istiyoruz. Ancak geliştirme bölümünde ölçek ekonomisi çok önemli. Ve burada global bir çaba sarf edeceğiz. Birisi merkezi birisi ise ademi merkeziyetçi olacak.
McKinnel 4.5 milyar dolar harcama parasına sahip olmanın hem çok büyük bir avantaj hem de bir meydan okuma anlamına geldiğini söyledi. Avantaj, eldeki teknolojiyi daha yaygın bir hale getirme şansı, diye konuşan McKinnel Pfizer`ın insan genleri yorumu için araç ve gereçlere yatırdığı muazzam paralara göndermede bulunuyordu. Bu ölçek ekonomisi anlamına geliyor.
McKinnel, çok daha küçük ar - ge bütçelerine sahip şirketlerin genoloji ortamı sonrasında sıkıntıya gireceğini söyledi. Açıkçası rekabetçi bir şirketi 500 milyon ya da 1 milyar dolarla yürütemezsiniz. Bugün minimum nedir bilmiyorum ama 2 milyar dolar olabilir. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi