Petrol zirveyi sevdi

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ortadoğu`da Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar ve ABD`de etkisini hissettirmeye başlayan soğuk havalar nedeniyle petrol fiyatları, 32 dolar seviyelerine kadar tırmandı.


Filistin ve İsrail arasında Ortadoğu`da yaşanan çatışmalar ve soğuk hava dalgasının ABD`yi etkisine alması petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda yeniden yükselmesine neden oldu. Bu gelişmelerin petrol rezervlerini olumsuz yönde etkileyeceği beklentisi yaratması fiyatların artışını da beraberinde getirdi. Aralık ayı teslimatlı Brent Petrolü`nün varil fiyatı 25 cent artışla 31.25 dolara çıkarken, New York Borsası`nda seans sonrası elektronik işlemlerde kasım teslimatlı petrolün varil fiyatı 47 centlik artışla haftanın en yüksek seviyesi olan 32.33 dolara kadar tırmandı. Arap Al - Hayat gazetesinde yer alan bir haberde, OPEC`in en büyük üreticisi Suudi Arabistan`ın İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların Ortadoğu`ya sıçramasından endişe ettiğini, dolayısıyla bu gelişmelerin petrol rezervlerini tehlikeye atacağı kaydedildi.

ABD`de dondurucu hava fiyatları ısıttı;
ABD`nin kuzeydoğusunda etkisini hissettirmeye başlayan dondurucu soğuklar, ısınma yakıtı olarak kullanılan akaryakıta olan talebi arttırırken, fiyatlarında yukarıya tırmanmasına neden oldu. Haftasonu Chicago`da, hava sıcaklığı gece saatlerinde dondurucu seviyelere kadar inmişti. Hava sıcaklığının bu derece düşüş kaydetmesinin mevsim normalleri dışında olduğunu kaydeden uzmanlar, hava sıcaklığındaki düşüşün sürmesi durumunda fiyatların daha da yukarılara tırmanabileceğini kaydetti. ABD akaryakıt konusunda en fazla tüketimin gerçekleştirildiği ülke olarak göze çarpıyor. Yapılan tahminlere göre, ABD`de bu yıl ısınma yakıtı talebinde yüzde 12 oranında artış yaşanması beklenirken, bu tüketim için ödenecek bedelde faturalara yüzde 25`lik bir fazlalık olarak yansıyacak.


 

Hisse Başarıyla eklendi