Patlamanın bilançosu: 17 ölü, 154 yaralı

28.07.2008 - 10:38 | Son Güncelleme :

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Güngören`de dün akşam meydana gelen patlamalarda ölü sayısının 16`ya yükseldiğini bildirdi

https://i.bigpara.com/i/55big/349GUNGOREN.jpg

İstanbul Göngören`de dün akşam saatlerinde arka arkaya iki <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349GUNGOREN.jpg" align="right" vspace="5">bomba patladı. ``Tuzak`` olarak kullanılan ilk bombanın etkisiyle çok sayıda kişi olay yerine geldi. İkinci bomba da tam kalabalığın toplandığı anda patlatıldı: 4`ü çocuk 17 kişi öldü, 154 kişi yaralı.

CNNTURK


İstanbul Güngören`de dün akşam meydana gelen patlamalarda ölü sayısının 17`ye yükseldiği bildirdi. Patlamada 154 kişi de yaralandı

Canlı bomba emaresi yok
 
İstanbul Valisi Muammer Güler, terör saldırısında canlı bomba emaresinin bulunmadığını belirterek, patlamanın çöp tenekesine konulmuş patlayıcıdan kaynaklandığını söyledi.
 
Vali Güler, olay yerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, patlamalar sonucunda çöp tenekeleri, yerdeki taşlar ve çevredeki bazı dükkanların çerçevelerinin tahrip olduğunu belirterek, bombaların gücüne dikkat çekti.
 
Birinci patlamanın görüntülerinin bulunduğunu bildiren Güler, Elbette MOBESE kameralarının tespiti yapılacak. Olay sırasında çekim yapanlar olabilir. Birinci patlamadan sonra telefonlarla çekilen görüntüler olabilir. Görgü tanıkları ifadesi olabilir. Bu görüntüler tek tek değerlendirilecek diye konuştu.
 
Terör saldırısını gerçekleştiren örgüt konusunda çeşitli ihtimallerin şu anda değerlendirildiğini belirten Güler, Ama olayın bu kadar sıcaklığında şimdi yapacağımız şey, vatandaşlarımızın tedavilerinin en iyi şekilde yapılmış olmasıdır dedi.
 
Vali Güler, bir soru üzerine, Canlı bomba emaresi yok. Çöp tenekesine konulmuş patlayıcı. Zaman ayarlı, peş peşe ayarlanmış olabilir veya uzaktan kumandalı olabilir. Bunlar inceleniyor şeklinde konuştu.
 
Güler, Ama bundan büyük bir hadise vardır. Buradaki terör saldırısının özelliği masum vatandaşlara, doğrudan insanların can güvenliğin, çoluk çocuk, yaşlı genç demeden ve insanların çok bulunduğu bir yerde alçakça, haince, insanlık dışı, tüm melanetleri içinde barındıran bir tarzda yapılan bir saldırı olması nedeniyle de lanetlenecek bir olaydır ifadesini kullandı.

Kimlikler belirlenmeye çalışılıyor
 
Patlamalarda ölen ve yaralananların isimlerinin belirlenmesine çalışılıyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne kaldırılanlardan Fadime Beşkan, Bahçelievler JFK Hospital İstanbul`a kaldırılan Macide Aydın (52), Özel İlgi Hastanesi`ne kaldırılan Hayrettin Güler ve Şeyma Özkan ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi`ne kaldırılan Taha Yıldız`ın (5) hayatını kaybettiği belirlendi.
 
Olayda yaralananlardan ismi tespit edilen diğer kişiler ve bulundukları hastaneler ise şunlar:
 
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Tahir Yıldırım, Uğur Kılıçarslan, Dilek Karahan, Neriman Güner, Hikmet Ali Erin, Remzi Tanrıkulu, Buse Hazarlı, Selma Koska, Nurten Süpürgeci, Bekir Demir, Erdi Kılıçsoy, Süleyman Çamur, Erdal Çelebi, Rahime Güneşgil, Sebiha Karınca, Ahmet Karınca, Sabriye Karınca, Vedat Karınca, Hayriye Yardım, Mehmet Turan, Başaran Üstünel, Yılmaz Erinç, Gülsüm Irazlı.
 
JFK Hospital İstanbul: Furkan Kuru, Enver Menekşeoğlu, Fikriye Çamlıbel.
 
Güngören Özel İlgi Hastanesi: Muhtar Gelve, Yasin İnceyılmaz, İbrahim Aykut, Gülşah Keçeci, Samet Algül, İrfan Fırat.
 
International Hospital: Bedir Onur Dağdeviren.
 
Güngören`deki Özel Kolan Hastanesi: Ramazan Kırıktaş, Selçuk Satil, Özcan Güneş.
 
Bağcılar Devlet Hastanesi: 4 yaralı var, 7 yaralı da tedavilerinin ardından taburcu edildi.

İkinci patlama daha şiddetli
 
Güngören`de meydana gelen patlamaların görgü tanıkları, ikinci patlamanın daha şiddetli olduğunu bildirdi.
 
Görgü tanıklarından öğretmen Ramazan Ekici, saat 21.45 sıralarında olay yerine yakın olan evinin balkonunda oturduğunu, bu sırada büyük bir gürültü duyduğunu, Menderes Caddesi`ndeki insanların patlamanın olduğu telefon kulübelerine doğru koştuğunu, yaklaşık 8-10 dakika sonra da daha şiddetli bir patlama duyduğunu anlattı.
 
Ekici, ilk patlamanın ardından insanların merak duyarak olay yerine gitmeleri nedeniyle ikinci patlamada çok sayıda insanın zarar gördüğünü ifade etti.
 
Son patlamanın, olay yerine yaklaşık 20-30 metre uzaklıkta gerçekleştiğini anlatan Ekici, bu caddenin trafiğe kapalı olması ve insanların yürüyüş yapması nedeniyle oldukça kalabalık olduğunu kaydetti.
 
Görgü tanıklarından Mustafa Yaşar da patlamanın olduğu caddede esnaflık yaptığını belirterek, bu caddede özellikle akşam saatlerinde çok sayıda insanın yürüyüş yaptığını, ilk patlamanın ardından insanların olay yerine meraklarından dolayı gittiklerini, bu sırada da daha şiddetli olan ikinci patlamanın meydana geldiğini bildirdi.
 
Ali Ergin de iş yerinde otururken korkunç bir patlama duyduğunu, insanların o anda patlama yerine doğru ilerlediğini, yaklaşık 10 dakika sonra da daha büyük bir patlama gerçekleştiğini anlattı.
 
Ekiplerin incelemesi sürüyor
 
Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü`ne bağlı çeşitli şubelerden uzmanlar olay yerindeki incelemelerini sürdürüyor. Barikat kurularak vatandaşlardan arındırılan olay yeri ve çevresindebulunan bazı parçalar, incelenmek üzere numaralandırıldı.
 
Patlamaların meydana geldiği Menderes Caddesi`nde çok sayıda binanın camlarının da kırıldığı görüldü. Ayrıca, bu caddedeki evlerde oturan vatandaşların, balkon ve pencerelerine Türk bayrakları astığı gözlendi.

Siyasiler saldırıları kınadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Güngören`de işlek bir caddede ve yoğunluğun bulunduğu bir saatte kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırt etmeden hunharca masum vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısını nefretle lanetliyorum dedi.
 
Başbakanlık Basın Merkezi`nden yapılan yazılı açıklamaya göre Erdoğan, Bu vahşetin sorumluları, nerede olurlarsa olsunlar hiç bir şekilde kendilerini bekleyen sondan kurtulamayacaktır ifadesini de kullandı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bu acımasız terörle mücadelemiz sürecek. Bizi yıldıramayacaklar dedi.
 
Olayı, olduğu andan itibaren Ankara`da yakından takip ettiklerini belirten Atalay, Terörün acımasız bir eylemine şahit olduk. Kayıplarımız var. Üzüntülüyüz diye konuştu.
 
Atalay, Şu an emniyet güçlerimizle birlikte olay yerini gezip incelemelerde bulunacağız. Can kaybı hakkında bir rakam vermek istemiyorum. Detaylı bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulunacağım. Şu an üzüntümüzü ifade ediyoruz. Üzüntülüyüz. Ancak bu acımasız terörle mücadelemiz sürecek. Bizi yıldıramayacaklar ifadesini kullandı.
 
İçişleri Bakanı Atalay, Olayı üstlenen oldu mu? şeklindeki soruya karşılık da Henüz öyle bir bilgi elimizde yok dedi.
 
Atalay, Bizim şu anda en önemli hedefimiz, kısa sürede olayı aydınlatmak ve failleribulmak. Onun üzerinde yoğunlaşıyoruz diye konuştu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Güngören`deki patlamalarla ilgili olarak, Kaynağı, amacı, hedefi ve iletmek istediği mesaj ne olursa olsun, sivillere yönelik terör eylemlerini nefretle kınıyorum. Bu hain saldırıda bir kez daha görüldü ki, terörün masum ve savunulabilir bir tarafı yoktur dedi.
 
Toptan, En ağır insanlık suçu olan terör olaylarının amacı, ülkemizdeki toplumsal huzuru ve barışı bozmaktır. Türkiye maruz kaldığı terörist eylemler nedeniyle; hedeflerinden ve hayallerinden asla vazgeçmeyecektir. Türk milletinin ve devletinin gücü, birlikteliği, kendine olan güveni ve kararlılığı yerindedir.Bu menfur saldırının en kısa zamanda aydınlatılacağına inancım tamdır diye konuştu.
 
Televizyon kanallarına çağrı
 
Bu arada RTÜK Başkanı Zahid Akman, Güngören`deki patlamaların ardından televizyon kanallarının üst düzey yöneticilerini arayarak görüntüler verilirken dikkatli ve duyarlı davranmaları için ricada bulunduğunu bildirdi. 

 

Hisse Başarıyla eklendi