Pasaport uzatma kuyruğu

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yeni yılla birlikte, yaklaşık iki katına çıkacak olan harç ve vergilere yakalanmak istemeyen vatandaşlar, emniyet müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluşturdu.

Ek vergi yasasının yeni yılda uygulanmaya başlanacak olması vatandaşın pasaport ve vergi dairelerine koşmasına yol açtı.

Yüzde 60`lardan başlayan vergi oranlarına yakalanmak istemeyen vatandaş, süresi biten pasaportlarını çıkartmaya, üzerine almamış olduğu otomobilini üzerine almaya çalışıyor.

1 Ocak 2001`den itibaren uygulanmaya başlanacak vergilere yakalanmak istemeyen vatandaş, pasaport şube müdürlükleri ve vergi dairelerinde kuyruğa yakalandı. Yeni dönemde, 6 aylık pasaport için ödenen 7 milyon 460 bin liralık harç, 15 milyon 815 bin liraya; 5 yıllık pasaport için ödenen 36 milyon 330 bin liralık harç ise 77 milyon 19 bin liraya çıkacak. Taşıt için kuyrukların oluşmasına neden olan vergi oranı ise, taşıt alım vergisinde yüzde 60, motorlu taşıt vergisinde ise yüzde 75.

Yaklaşık 3 gündür kuyrukların daha da arttığını belirten vergi dairesi çalışanları, bugün kuyrukların daha da çok artacağını söylüyor.

`Kaçabildiğin vergiden kaç`

6 ay ile 5 yıl arasındaki zaman dilimi için alınabilen pasaport kuyruklarında, pasaportunun süresi henüz bitmemiş olan vatandaşları da görmek mümkün.

Ocak 2001 ile birlikte konut, cep, çöp gibi vergilerden kurtulamayacağını söyleyen vatandaş, Pasaportumun süresi 3 ay sonra doluyor. Pasaportun süresini 3 ay sonra artan vergiyle katlanarak uzatacağıma kuyrukta rezil olurum ama vergisinden de kurtulurum. Kaçabileceğin vergiden kaçacaksın diyor.

`3 gündür geliyorum`

Zaman zaman yığılma ve tartışmalara sahne olan emniyet müdürlüklerinde, insanların bir diğer kaygısı da, memura ulaşamadan 2001 yılına girmek. Pasaportun süresini uzatmak için 2 gündür geldiğini söyleyen bir kadın, Her gün işyerinden izin alamıyorum. İlk gün sabah 8`de geldim mümkün değil işlemi bitirmem. Bugün öğle saatinde geldim yine aynı. Böyle devam ederse pasaport işimi halledemeden 2001 yılına gireceğiz diye konuşuyor.

Taşıt alım vergisinin yüzde 60, motorlu taşıt vergisinin yüzde 75 artacak olması, otomobilini üzerine almamış olan vatandaşın kuyruklarda ziyan olmasına neden oldu. Yıl içinde otomobil sahibi olup vergiden kaçmak için otomobilini üzerine almayan vatandaş, 2001 yılı vergilerini duyunca, yeni yıla girmeden otomobilini üzerine almak için kuyruk beklemeye koyuldu.

Yeni oranlar el yakacak

Yeni yasaya göre pasaport harç ücretleri, 1 yıllık süre için 7 milyon 460 binden, 15 milyon 815 bin liraya; 5 yıllık süre için 36 milyon 330 bin liradan 77 milyon 19 bin liraya çıkacak. Taşıt Alım Vergisi yüzde 60, Motorlu Taşıtlar Vergisi ise yüzde 75 oranında artacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi