Park, 15 Kişiyle Tek Şubeli Bankaydı

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Bankacılık işlemleri yapma izni kaldırılan Park Yatırım Bankası, Türkiye genelindeki 81 banka içinde 61`inci sırada yer alıyor. 1992 yılında kurulan bankanın sadece bir şubesi ve 15 personeli vardı.

DÜN sabah bankacılık işlemleri yapma izni kaldırılan Park Yatırım Bankası, Türkiye genelindeki 81 banka içinde 61`inci sırada yer alıyor. 1992 yılında kurulan Park Yatırım Bankası`nın sadece bir şubesi vardı. Banka, geçen yıl sonu 20.1 trilyon lira aktif büyüklüğe ulaşmıştı. Park Yatırım Bankası`nın ana hissedarları ise Mehmet Reşat Karamehmet, Hasan Karamehmet, Karamehmet Holding ve M. Deniz Karamehmet. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı Hasan Karamehmet, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Murahhas Üyeliği`ni ise Mehmet Reşat Karamehmet yürütüyordu. Bankada, 15 kişi çalışıyordu.

Park Yatırım Bankası, özellikle sermaye piyasası işlemlerinin yanısıra şirket alım satımlarındaki danışmanlık faaliyetleriyle hizmet veriyordu. Mevduat kabul etme dışında tüm bankacılık faaliyetlerinde işlem yetkisi olan banka, yatırım bankası olarak emtia ve gayrimenkul ticareti ile leasing işlemi de yapıyordu. Park Yatırım Bankası, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal`dan aylarca kurulma izni beklemişti. Sonunda Ekim 1991`de bu izni alan Karamehmet Kardeşler, 1992 yılında 50 milyar lira sermaye ile Park Yatırım Bankası`nı kurmuştu. Karamehmet Kardeşler aynı zamanda Park Menkul Değerler ve Karam Yağları`nın da sahibi. Her iki şirket de bankanın iştirakleri arasında yer alıyordu.

İMPEXBANK MACERASI

Hasan ve Mehmet Reşat Karamehmet Kardeşler, yaklaşık on yıl önce bir İmpexbank macerası yaşamıştı. Asil Nadir tarafından Mehmet Reşat ve Hasan Karamehmet kardeşler ile Eliyeşil Ailesi`ne satılan İmpexbank`da bir yönetim kavgası yaşanmıştı. Karmehmet Kardeşler, o dönemde Tahsin Karan`ın elindeki yüzde 2`lik hisseyi alarak İmpexbank`taki hisselerini yüzde 49`dan yüzde 51`e çıkararak, bankanın yönetimini ele geçirmek istemişlerdi. Ancak aynı günlerde yapılan banka genel kurulunda şirketin karar defterinde tahrifat yapıldığı bilirkişi raporuyla belirlenince, yönetim Eliyeşil Ailesi`ne geçmişti. İmpexbank, Nisan 1994`de Bakanlar Kurulu tarafından TYT Bank ve Marmarabank ile birlikte kapatılan üç banka arasında yer aldı.

ÇÖZÜM ARIYORUZ

BDDK tarafından bankacılık işlemleri yapma izni kaldırılan Park Yatırım Bankası ise yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘Bankamızın ortakları şahsi varlıkları ve kefaletleriyle sorumlulukların bilincinde olup, bir an önce kesin çözüm için tüm gayretlerini iyiniyetle sarfetmektedirler’’ denildi. (HÜRRİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi