Para Sabir Istiyor.

30.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yapi Kredi Bankasi Genel MuduruNaci Sigin, tum piyasalarin gozunu diktigi IMF`den kisa donemde ciddi bir mali destek beklenmemesi gerektigini soyledi. Burhan Karacam`in istifasiyla bosalan Yapi Kredi Bankasi Genel Mudurlugu`ne 4 Mart`ta atanan Sigin, dun duzenledigi ilk basin toplantisinda, son donemde gelisen olaylar ve gelecekle ilgili beklentilerini aktardi. Ekonomideki rahatlamanin dis kaynak girisine bagli oldugunu belirten Sigin, yapilmasi gerekenleri ana basliklar halinde soyle siraladi:
Ekonomide rahatlama dis kaynaga bagli. Para girisi icin yapisal reformlari tamamlamak gerekiyor. Sosyal guvenlik reformu merakla bekleniyor. Memur zammi, tarim destegi de dikkatle izlenen parametreler. Ayrica 2000 yili uyum hazirliklarinin tamamlandigini da gostermemiz gerekli. Bu atilimlarla yabanci yatirimcinin geri gelmesi saglanabilir.
IMF`den cok kisa zamanda ciddi bir kaynak girisi beklemiyorum. Ancak Fon`la iyi niyet cercevesinde bir calisma olusturmasi da dis kreditorler ve yatirimcilar icin olumlu bir sinyal olacaktir.
2000 yili oncesi ozellikle bu yilin son ceyreginde Turk bankalarinin borclanma sartlarinin zorlasacagi yonunde beklenti ar. Yabancilar bu konu ile ilgili cok hassas olduklari icin ekonomik sartlar duzelse bile somut birsey gormeden cok istahli davranmayacaklardir. Ama turkiye`nin kisa donemde cok fazla bir para girisine ihtiyaci yok. Piyasalarin rahatlamasini saglayacak miktarda girisin olacagini zannediyorum.
Bankalar Yasasi sektorun uluslararasi standarda getirilmesi acisindan cok onemli bir adim. yabanci yatirimci isteyen Turkiye`nin sermaye piyasalarini da ayni normlara yukseltmeli.
Turkiye, 2001 yilindan itibaren dis kredi sorunuyla karsilasmamak icinkredi notunu artirma calismalarina simdiden girmeli. Basle sartlarinda yapilacak degisiklikle kreditor bankalarin dis kredilere ayiracak karsiliklari ulke kredi notlarina gore belirlenecek. Turkiye tahvillerine yatirim yapildiginda da oran yuzde 100 seviyesinde. Bu durum ozel ve kamu sektorunun borclanmasini kisitlayacaktir.
5 haftadir ekonomik aktivitede canlanma goruyoruz. bu, eft`den, kredi karti odemelerinden, nakit sirkulasyonu gibi endikatorlerden ortaya cikiyor. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi