Para politikası tek başına çözüm değil

21.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, para politikasının tek başına enflasyon sorununu çözmesinin mümkün olmadığını belirtti


Başkan Sürreya Serdengeçti, Malatya Özel İdare Müdürlüğü Salonu`nda düzenlenen ``Merkez Bankası Kanunu ve Para Politikası`` konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye`nin üzerinde durmayacağı nedenlerden dolayı iki krize girdiğini ve daha sonra 22 Şubat itibariyle döviz kurunu dalgalanmaya bıraktıklarını ifade ederek, Merkez Bankası politikasının tamamen finansal istikrara yönelik olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası`nın hedefi
Başkan Serdengeçti, Merkez Bankası olarak bir para programı açıkladıklarını, bu para programının aynı zamanda kısa vadede geçiş dönemini gerçekleştirmeye yönelik olarak hazırlanmış bir program olduğunu da ifade etti.

Serdengeçti, şunları kaydetti: ``Bu dönemde Merkez Bankası`nın hedefi; parasal hedefleme yaparak, yükselmiş enflasyonu mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışmak oldu. Türkiye`de genellikle hangi kurumun neden sorumlu olduğu her konuşmada karmaşık şekilde ortaya çıkar.

Ne kadar yasal düzenleme yaparsanız yapın, ne kadar ileriye giderseniz gidin, hangi kurumun ya da hükümetin neden sorumlu olduğu pek anlaşılmaz. Yapısal reformlar ve kamu maliyet alanı Merkez Bankası`nın alanı değil. Ama bu alanı aksatmadan devam ettirmemiz gerekiyor. Buralarda aksama olursa, para politikamızın başarısını etkiler. Para politikasının tek başına enflasyon sorununu çözmesi mümkün değildir.``

Enflasyon hedeflemesi rejimine geçiş
Serdengeçti, geçen yıl kamu maliyesinde önemli adımlar atılmasına rağmen, bankacılık rehabilitasyonunda ülke olarak gecikilmesi nedeniyle ülkenin kriz ortamına girdiğini belirterek, kriz döneminin aşılması durumunda, orta vadeli dönemde Merkez Bankası`nın ``Enflasyon Hedeflemesi Rejimi`` diye adlandırılan modern bir para politikası rejmine geçmeyi düşündüklerini söyledi.

Bu rejime geçmenin kolay olmadığını ve mevcut para politikasını etkileyen 3 temel konunun bulunduğunu belirten Serdengeçti, bunların; bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması, ek dış kaynak meselesi ve iç ve dış borcun sürdürülebilirliği sorunu olduğunu kaydetti.

Serdengeçti, bankacılık sektörünün etkin bir şekilde gözetim ve denetiminin sağlanması gerektiğini de belirterek, bunun da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu aracılığıyla yapılması gerektiğini bildirdi.


 

Hisse Başarıyla eklendi