Pangalos Yine Kovuldu

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin izlediği politikayı Hitler`in politikasına benzeten eski Dışişleri Bakanı Pangalos, bu kez ılımlı Papandreu`yu eleştirince Kültür Bakanlığı`ndan da kovuldu.


Türkiye`ye karşı izlediği sert politikasıyla iki ülke ilişkilerini her zaman zora sokan Yunanistan`ın eski Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos, Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu`yu sert bir dille eleştirince yine bakanlığından oldu. Başbakan Kostas Simitis, Pangalos`un dünkü ETHNOS gazetesinde yayınlanan özel demecinde söylediklerini okuyunca Pangalos`u Kültür Bakanlığı`ndan azletti.Pangalos ETHNOS gazetesinde Türk-Yunan ilişkileri hakkında soruları yanıtlarken Papandreu`yu
tarihin temel bilgilerinden yoksun biri olarak tanımladı ve Türkiye`ye karşı sürekli gerilemekle suçladı. Pangalos Türkiye`nin izlediği politikaları Hitler`in Münih dönemi öncesi ve sonrasında izlediği politikalara benzettiği röportajında, Dışişleri Bakanı Papandreu`nun geçen yılki Ankara ziyaretini Türkiye`ye karşı verilmiş büyük bir ödün olarak gördüğünü, ziyareti sırasında Yunanistan`ın hiçbir isteğini kabul ettiremedeği gibi, `insan haklarına karşı çıkan Türk yetkilileriyle` el sıkıştırıldığını da söyledi.


Pangalos, ETHNOS gazetesinde yayınlanan mükalakatında, Papandreu`nun dış politikayı şahsi bir iddia olarak görmesine anlam veremediğinden söz etti ve Papandreu, Türkiye`ye karşı iyi niyet gösterdikçe Türkiye`nin Yunanistan`a karşı tavır değiştireceğine inanıyor. Bu yanlıştır. Bu, tarihi bilgilerden yoksun olmak demektir. Yunanistan iyi niyetini gösterdikçe, Türkiye`yi hiç bir karşılık vermeden sürekli puan toplayan ve bölgedeki konumunu sürekli arttıran dünyanın tek ülkesi haline getirmiştir şeklinde konuştu. Pangalos AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak da Papandreu`yu suçladı ve AB bir bütün halinde Türkiye`ye baskı yapacağı yerde, Yunanistan`ı yine AB içinde yalnız bırakmaya çalışıyor. Bu durum benim Dışişleri Bakanı olduğumdan farklı mı? Tek fark, Yunanistan`ın Türkiye`nin AB adaylığını kabul etmiş olmasıdır dedi. Pangalos bu arada Papandreu`nun Türkiye ile Ege`de güven artırıcı önlemler paketini müzakere etmeyi kabul etmesini de sert bir dille eleştirdi. Pangalos bu konuda da Türkiye ezelden beri Yunanistan`ı Ege konularında müzakere masasına oturtmaya çalışıyor.


Pangalos dışişleri bakanlığı döneminde de iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren Öcalan krizinde başrol oynamıştı. Pangalos kendi ifadesine göre Atina`ya gizlice giren Öcalan`ı kurtarmak için Kenya`ya göndermiş ancak Öcalan orada yakalanınca , Başbakan Simitis`in sırtının ardından işler çevirdiği gerekçesiyle dışişleri bakanlığından kovulmuştu. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi