Pamukta Ulusal Politika İstendi

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ulusal Pamuk Konseyi tarafından düzünlenen çalışma platformunda, dünyada ve Türkiye`de pamuk üretiminin ve veriminin artırılması için ulusal bir makro politika oluşturulması istendi.


Türkiye`nin en büyük ihracat kalemini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi pamuk tekrar gündemde. Sık sık üretici, tüccar ve sanayi kesimini karşı karşıya getiren pamuk hammaddesinde en büyük sıkıntı ulusal bir polita olmaması ve sorumlu bir merci bulunmamasıydı. Bu amaçla oluşturulan Ulusal Pamuk Konseyi, dün Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği`nin ev sahipliğinde İstanbul`da bir çalışma platformu düzenledi. Henüz kuruluşu için yasal prosedürün tamamlanmasını bekleyen Ulusal Pamuk Konseyi`nin yönetim kurulunda üretici, tüccar ve sanayi kesiminden üçer temsilci yer alıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`nden Doç. Dr. Yaşar Uysal, Türkiye`de zaman zaman pamuk fiyatları konusunda sektörde çeşitli tartışmalar yaşandığına dikkat çekti. Uysal, Pamuk üretimi, pamuk ticareti ve pamuğa dayalı sanayinin sürekliliğini, yurtiçinde ve yurtdışında rekabet edebilirliğini sağlamak üzere pamuk üretim, ticaret, tüketim, kalite ve standardizasyonunun geliştirilmesine yönelik ulusal pamuk politikalarının belirlenmesine, ilgili tüm kesimlerin uzlaşmasını sağlayarak bilimsel perspektifte katkıda bulunmak amacıyla Ulusal Pamuk Konseyi kurma fikri doğmuştur dedi.


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ünal Evcim, dünyanın 32 milyon hektarlık pamuk üretim alanına kilitlendiğini, pamuk üreticisi 8 ülkenin verimlilik aşamasında ise artık ileri gidemediğini söyledi. Evcim, Türkiye`nin verimlilikte bin 200 kilograma ulaştığını, toplam üretimin ise 750 - 800 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, stratejik madde olan pamuğun ulusal politika halinde ele alınması gerektiğini savundu. TGSD Başkanı Güngör Keşçi ise yaptığı konuşmada, ihracattaki düşüşün hammadde fiyatlarındaki yükseklik ve istihdam maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını vurgulayarak, nihai ürün ihracatının korunmak zorunda olduğunu söyledi. Pamuk üretiminde 3 milyon, tekstil ve hazır giyim üretiminde ise 2.5 milyon kişinin istihdam edildiğini kaydeden Keşçi, hükümetlerin 20 - 25 milyon kişinin ekmek yediği bu sektöre önem vermesi gerektiğini dile getirdi. Keşçi, Pamuk üretimi desteklenmeli. Finansmanı için pamuk fonu oluşturalım. Pamuğun ekim alanlarını ve kalitesini artırmalıyız. Standardizasyonu ve pamuk fiyatlarının istikrarını sağlayalım dedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi