Özelleştirmede zaman ve para kaybediliyor

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Telekom’a bugün itibariyle biçilen tahmini değer %20’si itibariyle 2.3 milyar $. Bu değerin gün geçtikçe düştüğünü açıkça söylemek mümkün



Özelleştirme sürecinde çok önemli bir paya sahip olan Türk Telekom’a14 Mayıs 2001’e kadar fiyat teklifleri verilecek. Telekom şirketlerinin değerlerinin yıldan yıla düştüğü gerçeği altında Türk Telekom’un fiyatının ne olabileceği merak edilen hususlar arasında yeralıyor.

Türk Telekom’un mali yapısı incelendiğinde bu yıl için ciro hedefinin3.5 milyar dolar olduğu , 1999 yılını 4.5 milyar $ ciro, 500 trilyon lira karla kapattığı; 1998 yılı cirosunun4.5 milyar $, karının 800 trilyon lira olduğu görülmekte. 1999’daki bu kar düşüşünün nedeni olarak hazineye ödenen fon payının %10’dan %15’e çıkması ve 450 milyon $ tutarındaki santral yatırımı gösterilmekte.

Halen Telekom’un 18.1 milyon telefon abonesi ve 20 milyonluk da hat kapasitesi bulunuyor. Telekom’a bugün itibariyle biçilen tahmini değer %20’si itibariyle 2.3 milyar $. Bu değerin gün geçtikçe düştüğünü açıkça söylemek mümkün şöyle ki 1998 tarihinde Koç grubu iş geliştirme koordinatörü Ali Koç Türk Telekom’a 5-15 Milyar $ arası bir fiyatın uygun görüldüğünü açıklamaktaydı. 1994 yılında bu değer 30 milyar $’dı. Bu fiyat düşüşünün sebebi olarak Telekom hisse piyasasının modasının geçmekte olduğu ve piyasadaki kapasite fazlasının piyasayı doyurduğu söylenebilir.Aynı şartların 1970’lerde çelik sanayiinde,1980’lerde havayollarında,1990’larda inşaat sanayiinde yaşandığı söylenebilir.

Diğer Telekomlar Ne Kadar Değerli?
British Telekom’un 1999 yılı itibariyle toplam geliri 18 Milyar 715 Milyon dolar civarında olduğu ve bunun 2 Milyar 45 Milyon dolarının kar olduğu görülmekte.
Deutsche Telekom ise 36 Milyar 242 milyon dolarlık gelire ve 4 Milyar 401 milyon dolarlık net kara sahip. Şirketin borsadaki hisseleriyle birlikte piyasa değeri 98 Milyar 841 Milyon doları buluyor.
France Telekom’un 1999 yılında gelirleri 27 Milyar 424 milyon doları bulmakta,net karı ise 2 milyar 788 milyon doları buluyor. French Telekom’un halka açık hisselerle birlikte değeri 92 Milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Diğer şirketlerin piyasa değerleri incelendiğinde:
Brasil Telekom’un piyasa değerinin 3 Milyar 637 Milyon dolar
Voicestream’ın piyasa değerinin 26 Milyar 323 Milyon dolar
İtalia Telekom’un piyasa değerininise 84 milyar 241 milyon dolar olduğu görülüyor.

Global piyasalardaki telekom sektöründeki talep azalışına rağmen, 1800 GSM hattı ve 3. nesil cep telefonları gibi teknolojik gelişmelere bağlı olarak telekomünikasyon şirketleri değerlerinin belliseviyede kalacağı öngörülebilir.Nitekim dünyadaki gelişmeler GSM kullanıcısı bakımından doymamış bir pazar olan ABD’nin dahi, Avrupalı telekom şirketlerinin ilgisini çekmekte olduğunu gösteriyor. Buna örnek olarak Deutsche Telekom’un ABD’li telekom şirketi VoiceStream’i değerinin üç katını ödeyerek satın alması gösterilebilir.

Yabancı yatırımcılar tam yönetim hakkı istiyor
Telekomünikasyon şirketlerinin birleşmeleri,bir şirkette azınlık hisseye sahip hissedarlarınhisselerini kaybedebileceği riskini gündeme getiriyor bu dapotansiyel telekomünikasyon yatırımcılarının çoğunluk hisseleri veya tam yönetim hakkı aramalarına neden oluyor. Telekom piyasasının cazibesini yitirme sebebi olarak cep telefonları ile internete bağlanılma olanağının ilerde yaygınlaşması ve bununkablolu hatların değerini düşürme olasılığı gösteriliyor. Aynı zamanda teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüş, yabancı yatırımcıları telekomünikasyon sektöründe yatırım yapmaktan ürkütüyor. Bunların Telekom özelleştirmesinde esas sorunu teşkil ettiğini söylemek mümkün buna bağlı olarak Türkiye’de süregelen yabancı sermayeye karşı olan isteksizlikle açıklanabilecek Telekom özelleştirilmesinde kaybedilenin zaman ve para olduğu söylenebilir
 

Hisse Başarıyla eklendi