Ozellestirmede Ilk Aim.

17.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Enflasyonla mucadeleprograminin en onemli ayaklarindan birini olusturan ozellestirmede, bu yil toplam 5.2 milyar dolar gelir ve 3.2 milyar dolarlik nakit tahsilat bekleniyor. 2000 yili icin hazirlanan ozellestirme programinda, aralarinda THY, TUPRAS, POAS, PETKIM; ISDEMIR ve SEKA`nin da yer aldigi buyuk kuruluslar bulunuyor. Programa gore ozellestirilecek kuruluslar ve ozellestirme takvimleri soyle:
THY: 2000/3. ceyrek: Turk Hava Yollari`nin halka arz/blok satis yontemiyle ozellestirilmesi kounsunda aracilik ve danismanlik hizmeti vermek uzere danisman firma konsorsiyumu secildi. Sirketin oncelikle yuzde 30 oranindaki bir bolumunun halka arzi ve yuzde 5 oranindaki bir bolumunun de calisanlara satilmasi ongoruluyor.
TUPRAS: 2000/2. ceyrek: Tupras`in ozellestirilmesinde danismanlik ve yurtici-yurtdisi halka arzda tam yuklenim hizmelterini yurutmek uzere yurtdisinda Salomon Smith Barney, yurticinde Garanti Yatirim AS. firmalari ustlendi. Halka arzin 2000 yilinin 2. ceyregi basinda yapilmasi planlaniyor.
POAS: 2000/2. ceyrek: POAS`in yuzde 51 oranindaki kamu payinin ozellestirilmesi amaciyla 17 Kasim 1999 tarahinden itibaren verilen ilanlarla ihale acildi. Dort teklif alindi. Revize tekliflerin gelmesinin ardindan acik arttirmaya gecilecek. Bu son asamanin mart ayi baslarinda tamamlanmasi planlaniyor. haziranda sozlesme imzalanmasi hedefleniyor.
PETKIM:2000/2.-4. ceyrek: Yarimca Kompleksi`nin varlik satisi yontemiyle ozellestirilmesi amaciyla gecen yilin ekim ayinda sirket yonetimi gorevlendirildi. Subat ayi basinda bolgedeki fabrikalarin satisinda ve tasfiyesi icin danisman firma secimi tamamlandi.
ISDEMIR: 2000/2. ceyrek: IHale acilmasi icin teknik calismalar tamamlandi. Satis stratejisine iliskin calismalar bitmek uzere. Sirketin sartname calismalari tamamlanmis, imtiyazli (altin hisse) hisse calismasi ise tamamlanmak uzere. Ozellestirme calismalarinda danismanlik hizmetini yurutmek uzere W.S.Akins ve FInans Yatirim secildi. Yatirim ve istihdam kosullarini iceren bir ozellestirme icin mart ayi icinde ilana cikilmasi planlaniyor.
SEKA: 2000/2. ceyrek: SEKA bunyesinde bulunan tesis ve varliklarin bir kisminin ozellestirilmesine iliskin calismalarda son asamaya gelindi. Deger tespit calismalari tamamlandi. Belirlenecek tesis/varliklar icin ihale acilmasina iliskin hazirliklar suruyor. Ilk 4`lu grupta yer alacak fabrikalar icin mart ayi icinde ihale acilacak.
ERDEMIR: 2000/4. ceyrek: Danismanlik ihalesi acildi. Halk bankasi`nda bulunan Erdemir hisseleri ozellestirme kapsamina alindi. Kalkinma Bankasi`nda bulunan kamu payinin banka tarafindan satisiyla sirkette kamu hissesi yuzde 49`lara inmis ve sirket tamamen kamu istiraki haline geldi. Piyasalarin durumuna gore 2000 sonuna dogru halka arz edilecek. (FINANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi