Özelleştirme hızlandırılıyor

22.07.2003 - 17:17 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleştirme politikalarının genel ekonomi politikasının bir parçası olduğunu söyledi


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleştirme politikalarının genel ekonomi politikasının bir parçası olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda, özelleştirmenin hızlandırılması ile Türk Telekom´un Hazine garantili hisse satışı ve Milli Piyango´nunşans oyunları ile denetim görevinin ayrılmasını öngören yasa tasarısı üzerindeki görüşmelere başlandı.

Maliye Bakanı Unakıtan, getirilen düzenleme hakkında bilgi verirken, Hükümet´in özelleştirme politikasının ´´tutarlı ve istikrarlı´´ olduğunu kaydetti. Özelleştirme konusunda muhalefet ile aralarında ciddi bir bakış açısı farkı olduğunu anlatan Unakıtan, ´´Özelleştirme politikası genelekonomi politikamızın bir parçasıdır. Özelleştirmeden maksat devletin ekonomiden arındırılmasıdır. Bugünkü çağdaş devlet fabrika işletmiyor´´ dedi.

Devletin artık bir iş kapısı olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, yük olan kuruluşlardan milletin ve ekonominin kurtulması gerektiğini söyledi. Unakıtan, ´´Bu yüklerden kurtulmamız lazım, kim ne derse desin. Bu milletin hayrını istiyorsan bu yüklerdenkurtulmamız lazım´´ şeklinde konuştu. Unakıtan, kent merkezlerindeki değerli okul arazilerinin satışının´´Okulu kapatıp satacağız´´ anlamına gelmediğini, buraların satılıp, yerine 20 okul yapılacağını kaydetti. Unakıtan, milletin kendilerini anladığını, ancak bazılarının ise anlamak istemediğini savundu.

MİLLİ PİYANGO´NUN DURUMU
Milli Piyango´nun özelleştirmede önemli bir yer tuttuğunu anlatan Unakıtan, kurumun yıllık hasılatının 400 milyon dolar olduğunu ifade ederek, dünyanın her tarafından şirketlerin bu konuya ilgi duyduğunu söyledi. Bu şirketlerin, Milli Piyango´nun yıllık hasılatının en az 1.5 milyar dolar olması görüşünü dile getirdiğini anlatan Unakıtan, kuruluşun gelirlerinden Savunma Sanayi Fonu için yüzde 10´luk kesintinin süreceğini kaydetti. Unakıtan, ´´1.5 milyar doların yüzde 10´u ve vergisi mi daha fazla yoksa 400 milyon doların mı?´´ diye sordu. Bakan Unakıtan, özelleştirmeye karşı çıkmayı ´´milletin menfaatlerine karşı çıkmak´´ olarak nitelendirdi. Tasarının özelleştirme çalışmalarını da hızlandıracağını anlatan Unakıtan, bu sayede bürokratik engellerin kaldırılmasının veya en aza indirilmesinin amaçlandığını da kaydetti.

GÖRÜŞMELER
Tasarının tümü üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, Hükümet´in kendi içinde tutarsız olduğunu öne sürerek, bakanların söylediklerinin birbiriyle çeliştiğini savundu. CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ise tasarının, ´´Bir an önce satalım da nasıl olursa olsun´´ anlayışını sergilediğiniöne sürdü. AK Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Malik Özmen, Türkiye´de KİT´lerin görevini henüz tamamlamadığını ifade ederek, ´´Kırsalda sanayileşmeyi sağlayacak yeni KİT´lere, teknoloji üretecek yeni KİT´lere ihtiyaç olduğu´´ görüşünü dile getirdi. Özmen, özelleştirmenin, ´´devletin elindeki tekelin bir özel tekele devri anlamına gelmediğini´´ de kaydetti. AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya ise ´´Milli Piyango neden devletin elinde, neden o güzel isimle zikredilir? Ben bunu anlayamadım´´ dedi. Uzunkaya, aldıkları kuruluşlar için taahhütlerini yerine getirmeyen kuruluşlar bulunduğunu ifade ederek, ´´Elektrik santrallarına el konulan, bankasının içini boşaltan bir kuruluş; neredeyse yürüyüşü sakat ve bugün PETKİM´e talip oluyor´´ şeklinde konuştu. Uzunkaya, Milli Piyangoya da bu tür kuruluşların talip olabileceği uyarısında bulundu.
 

Hisse Başarıyla eklendi