Oyak 525 milyon dolar aldı sigortasını Axa’ya bıraktı

06.02.2008 - 09:54 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Oyak Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, banka, sigorta, finans sektöründe bir önemli satışa daha imza atıyor. Uzun süre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) izin bekleyip, Oyakbank’ı Hollandalı ING’ye satan Oyak Holding, şimdi de Axa Oyak Sigorta ve Hayat’taki hisselerini 525 milyon dolara ortağına devredip, bu sektörden de çekiliyor.

OYAK
Holding, bankacılıktan sonra sigortacılıktan da çekiliyor. Oyak Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy’un iki yıl önce tüketiciyle direkt olarak karşı karşıya olduğumuz işlerden çekileceğiz sözleriyle ifade ettiği stratejinin sonucunda, önce Oyakbank’ı Hollandalı ING Bank’a satan kuruluş, şimdi de sigortacılıktaki hisselerini Fransız ortağına satma kararı aldı. Axa Oyak Sigorta’nın yüzde 70 ve Axa Oyak Hayat Sigorta’nın yüzde 100 hisselerini kontrol eden Axa Oyak Holding’in yüzde 50 hissesi, aylarca süren pazarlıkların ardından Fransız Axa grubuna 525 milyon dolar bedelle devredilecek. Böylece Fransız sigorta devinin Axa Oyak Holding’teki payı yüzde 100’e çıkacak.

SEKTÖR İKİNCİSİ: Axa Oyak Sigorta, prim üretiminde Anadolu Sigorta’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Şirket, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRŞB) Eylül 2007 rakamları itibariyle 823.5 milyon YTL’lik prim üretimi gerçekleştirdi. Şirketin piyasa payı ise yüzde 10.26. Grubun diğer iştiraki olan Axa Oyak Hayat Sigorta ise aynı dönem itibariyle 109 milyon YTL’lik prim üretimine sahip. Şirket, sektörün en büyük 21’inci şirketi konumunda. Axa Oyak Hayat Sigorta’nın piyasa payı ise yüzde 1.35.

AXA 1994’TE GELDİ: Fransız sigortacılık devi Axa, Kasım 1994’te Türkiye’ye geldi ve Oyak Sigorta’ya yüzde 11 hisseyle ortak oldu. Mart 1995’te grubun hayat şirketi kuruldu. Şubat 1999’da Axa Oyak Holding kuruldu. Bu holding bünyesine Oyak Sigorta, Nordstern İmtaş Sigorta, Axa Oyak Hayat Sigorta ve Nordstern İmtaş Hayat Sigorta’nın hisseleri devredildi. Ağustos 1999’da da Oyak Sigorta, Nordstern İmtaş’ı bünyesine kattı. Axa Oyak Hayat Sigorta da, Nordstern İmtaş Hayat Sigorta ile birleştirildi. Ocak 2002’de Axa Oyak Sigorta, İnan Sigorta’yı satın alarak, bünyesine kattı.

SOYKIRIM TAZMİNATI: Oyak Holding, Fransız sigorta devi Axa’yla ortaklığı nedeniyle sık sık eleştiri oklarını kendine çekiyordu. Axa’nın Ermeniler’e 17 milyon dolar soykırım tazminatı ödemeyi kabul etmesi, Oyak Holding’e yönelen eleştirileri yoğunlaştırıyordu. Oyak Holding, Axa’yla yollarını ayırarak, bu eleştirilerden de kurtulmuş olacak.

3 milyar doları aşıyor

OYAK
Holding’in kısa süre önce 2 milyar 673 milyon dolara bankasını Hollandalı ING’ye satmasının ardından Axa Oyak Sigorta ile Axa Hayat Sigorta’daki hisselerini Fransız ortağına satması, gruba ikinci bir yüklü kaynak girişi sağlayacak. Oyak Holding, banka ve sigorta şirketlerinin satışından 3 milyar 198 milyon doları kasasına koymuş olacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi